...
Реєструйся

Дещо про обчислення допомоги по тимчасовій непрацездатності: роз’яснення ПФУ


Ситуація

Чи виключаються із розрахункового періоду, за який визначається середньоденна заробітна плата працівника для обчислення йому допомоги по тимчасовій непрацездатності, календарні дні призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією росії проти України за лікарняними, закритими до та після 1 січня 2023 року?

 

Обчислення середньоденної заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1266 (далі — Порядок).

Постановою Уряду від 2 грудня 2022 року № 1350 до цього Порядку було внесено зміни, які набули чинності 1 січня 2023 року. Зокрема, пунктом 3 Порядку передбачено виключний перелік поважних причин, за яких невідпрацьовані календарні дні виключаються із розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати.

Період призупинення дії трудового договору внесено до переліку зазначених причин саме з 1 січня 2023 року.

Тобто, під час розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності за страховими випадками, які розпочалися після цієї дати, із розрахункового періоду виключаються календарні дні призупинення дії трудового договору. Під час розрахунку відповідної допомоги за страховими випадками, які розпочалися до 1 січня 2023 року, такі періоди не виключаються.

Джерело: Пенсійний фонд України


Кадровий семінар «Підсумки воєнного року. Перспективи кадровика у 2023 році»

Відбувся 15 грудня 2022 року

  • Виступи представників держструктур
  • Відповіді на запитання
  • 100% практики
  • Корисно всім, кого стосується кадрова справа та управління персоналом

Придбати ЗАПИС

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...