...
Реєструйся

У 2023 році не провадитиметься підвищення мінімального розміру пенсії


Перерахунок пенсій пенсіонерам, які працюють, що після призначення (перерахунку) пенсій продовжували працювати та набули не менше 24 місяців страхового стажу, проводиться на підставі заяви, поданої:

  • безпосередньо до органів ПФУ

або

  • через Портал електронних послуг ПФУ, залежно від того, коли набуто 24 місяці страхового стажу після призначення (перерахунку) пенсії.

Перерахунок провадиться з 1 числа місяця, у якому надійшло звернення, якщо заяву із необхідними документами подано до 15 числа включно, і з 1 числа наступного місяця, якщо їх подано після 15 числа (ст. 45 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», далі — Закон № 1058).

Частиною четвертою статті 42 Закону № 1058 також передбачено перерахунок працюючим пенсіонерам автоматичним (без звернення пенсіонера) способом. Зазначений перерахунок провадиться щороку з 1 квітня особам, які набули 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку пенсії) станом на лютий місяць року, у якому провадиться перерахунок.

Такий перерахунок провадиться на найбільш вигідних умовах, тобто:

  • або лише з урахуванням стажу після призначення (перерахунку) пенсії,
  • або з урахуванням стажу та заробітної плати після призначення (перерахунку) пенсії (абз. 5 ч. 4 ст. 42 Закону № 1058). З урахуванням термінів надходження даних про страховий стаж та заробітну плату до реєстру застрахованих осіб, автоматичний перерахунок зазвичай провадиться у травні, із проведенням відповідної доплати з 1 квітня.

Проте, як і щодо індексації, пунктом 8 Прикінцевих положень Закону України від 03 листопада 2022 року № 2710-IX «Про Державний бюджет України на 2023 рік» (далі — Закон № 2710) передбачено: у 2023 році автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам провадитиметься у порядку, на умовах та у строки, визначені КМУ.

Своєю чергою, підвищення пенсій у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму у 2023 році не провадитиметься, оскільки відповідно до статті 7 Закону № 2710 прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зафіксовано на рівні грудня 2022 року у розмірі 2093 грн, і упродовж року не змінюватиметься.

Отже, у 2023 році не провадитиметься підвищення мінімального розміру пенсії та інших складових пенсійних виплат, розмір яких обчислюється із застосуванням прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН


Пакет кадровика «ОПТИМАЛЬНИЙ»

Пакет включає усі НЕОБХІДНІ РОБОЧІ ІНСТРУМЕНТИ і ПІДТРИМКУ ВІД НАШОГО ЕКСПЕРТА телефоном та електронною поштою

  1. Живий журнал «КАДРОВИК.UA»
  2. Телефонні консультації БЕЗКОШТОВНО/необмежено
  3. Письмові консультації БЕЗКОШТОВНО/необмежено
  4. Нормативно-правова база
  5. Доступ до актуальних відео
  6. НАВЧАННЯ на кадровому онлайн-інтенсиві у Вікторії Ліпчанської (I картал 2023 року)
  7. Знижку 15 % на річне оформлення пакета

Матеріали до теми


Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...