...
Реєструйся

Дещо про порядок укладення трудового договору: роз’яснення Держпраці


Порядок укладення трудового договору регулюється основним документом у сфері праці – Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП). Однак війна вносить свої корективи як у наше життя, так і в законодавство. Для врегулювання низки питань, минулого року було прийнято Закон України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136), яким було змінено умови укладання трудового договору.

Відповідно до статті 24 КЗпП, трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим:

1) у разі організованого набору працівників;

2) у разі укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я;

3) у разі укладення контракту;

4) у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору в письмовій формі;

5) у разі укладення трудового договору з неповнолітнім.

Вимоги до оголошення про вакансію та законні підстави для відмови у прийнятті на роботу: актуальні запитання — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Статтею 2 Закону № 2136 визначено, що у період дії воєнного стану сторони за згодою визначають форму трудового договору.

Крім цього, у статті 2 Закону № 2136 зазначено, що при укладенні трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників. Ця норма дає змогу роботодавцям більш якісно та ефективно добирати працівників, що в умовах воєнного стану є вкрай важливим.

Вебінар «Трудовий договір vs цивільно-правовий договір»
Формат: запис • Дата проведення: 26 вересня 2022 року

З метою оперативного залучення до виконання роботи нових працівників, а також усунення кадрового дефіциту і браку робочої сили, зокрема внаслідок фактичної відсутності працівників, які евакуювалися в іншу місцевість, перебувають у відпустці, простої, тимчасово втратили працездатність або місцезнаходження яких тимчасово невідоме, роботодавці можуть укладати з новими працівниками строкові трудові договори у період дії воєнного стану або на період заміщення тимчасово відсутнього працівника (ст. 2 Закону № 2136).

Це дає можливість вимушеним переселенцям працевлаштуватися та заробляти на життя, а також захистити свої права в цей важкий час, а роботодавцям ефективно організувати роботу підприємства завдяки укладанню строкових трудових договорів з новими працівниками з метою оперативного залучення до роботи та подолання кадрового дефіциту. Також це допоможе уникнути конфліктів під час розірвання трудових договорів після закінчення війни.

Таким чином, стаття 2 Закону № 2136 сприяє легалізації трудових відносин під час воєнного стану.

Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Від редакції журналу «КАДРОВИК.UA»

Звертаємо увагу, що стаття 24 КЗпП передбачає, що додержання письмової форми також є обов’язковою в разі укладення трудового договору:

  • з фізичною особою;
  • про дистанційну роботу або про надомну роботу;
  • з нефіксованим робочим часом.

А також в інших випадках, передбачених законодавством України (з працівниками, що проходять альтернативну службу, з особами, що беруть участь у громадських та інших роботах тощо).

 

Раніше писали:

Джерело: Управління Держпраці


Посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»:

  • робочий час і час відпочинку: запровадження та оплата роботи працівників;
  • щорічні відпустки в період дії воєнного стану;
  • відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану;
  • призупинення дії трудового договору: умови й оформлення;
  • звільнення працівників: зміни законодавства;
  • зміни в гарантіях мобілізованих працівників тощо.

0 (800) 219-977
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...