...
Реєструйся

До дня працівників сільського господарства. Особливості охорони праці в сільськогосподарському виробництві


Починаючи з 1993 року, в Україні щорічно у третю неділю листопада відзначається професійне свято працівників сільського господарства.

День працівників сільського господарства – це свято працівників сільського господарства, підприємств з переробки сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, заготівельних, водогосподарських та обслуговуючих підприємств і організацій агропромислового комплексу України.

Сільське господарство включає такі основні галузі, як рослинництво та тваринництво, а також обслуговування (експлуатація меліоративних систем, ветеринарне обслуговування, технічне обслуговування машин і обладнання і та інші) та переробне виробництво, кожне з яких має цілий ряд специфічних шкідливих (дія яких при певних умовах морже призвести до захворювання, зниження працездатності, негативному впливу на здоров’я нащадків) і небезпечних (вплив яких в певних умовах призводить до травм, гострого отруєння або іншого раптового погіршення здоров’я або до смерті) виробничих факторів.

Основним особливостями організації виробничого процесу в аграрному секторі економіки є:

  • сезонність робіт, що практично не дає можливості в окремі періоди року дотримуватися нормативної тривалості робочого дня, внаслідок чого щорічно травматизм досягає пікових значень в одні і ті ж місяці року (липень-серпень, жовтень);
  • нерівномірне навантаження працівників протягом року (кількість працівників в агропромисловому виробництві в липні перебільшує в середньому за рік на 12-15%);
  • застосування праці підлітків і осіб пенсійного віку у напружений період польових робіт (в липні їх кількість сягає 4-5% від загальної кількості працюючих).

Основною задачею заходів і засобів по охороні праці в сільському господарстві є створення для працівників здорових і безпечних умов праці, попередження та профілактика виникнення професійних захворювань, нещасних випадків і аварій, пов’язаних з виробничими процесами сільському господарстві, тобто захист працюючих від впливу шкідливих і небезпечних факторів – фізичних, хімічних, біологічних та психофізіологічних.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...