...
Реєструйся

Додаткова відпустка для учасників бойових дій


Учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначений Законом України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (із змінами) (далі — Закон № 3551), надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік, що зафіксовано у статті 772 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та у статті 162 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504).

Оскільки спеціальних застережень у цих нормах не зроблено, то право на додаткову відпустку мають як основні працівники, так і сумісники. Оплата відпусток здійснюється за рахунок коштів установ та організацій. Ця відпустка не належить до категорії щорічних. Перелік осіб, які належать до учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни, наведено відповідно у статтях 6 і 7 Закону № 3551. Для роботодавця головне, щоб свій статус працівник підтвердив відповідним посвідченням особи з інвалідністю внаслідок війни або учасника бойових дій. Підставою для надання додаткової відпустки для учасника бойових дій чи особі з інвалідністю внаслідок війни є вищезазначений документ із відповідною заявою працівника.

Повідомляємо, що тривалість додаткової відпустки не залежить від стажу роботи та надається під час підтвердження статусу учасника бойових дій чи особи з інвалідністю внаслідок війни. Додаткова відпустка учасникам бойових дій та особам з інвалідністю внаслідок війни надається:

1) понад щорічну основну та додаткові відпустки. Відповідно дні цієї відпустки не враховуються під час порівняння з установленою граничною тривалістю відпустки — 59 (69) к. дн. на рік (ч. 3 ст. 10 Закону № 504);

2) з урахуванням святкових та неробочих днів, визначених статтею 73 КЗпП. Тобто вони оплачуються та включаються в загальну тривалість відпустки, а не подовжують її;

3) повної тривалості з розрахунку на календарний рік незалежно від кількості фактично відпрацьованого часу в році.

УВАГА: додаткову відпустку для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни не можна:

  • перенести на інший період або подовжити в разі хвороби працівника;
  • перенести на наступний календарний рік;
  • поділити на частини;
  • замінити грошовою компенсацією.

Крім того, не допускається відкликання працівника з такої відпустки, адже відповідно до статті 12 Закону № 504, яка визначає порядок відкликання працівників з щорічної відпустки, ніяких змін внесено не було. У разі звільнення працівника, який має право на зазначено відпустку, за неї не виплачується грошова компенсація за дні невикористаної відпустки!

Людмила ОГОЙКО,

головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно правових-актів Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Джерело: Бухгалтер бюджетної установи

 

Читайте додатково: Яку відповідальність несе роботодавець, якщо працівнику не надається відпустка?

 

Головна подія року для кадрової спільноти вже незабаром. Детальніше тут.

Матеріали до теми


Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...
Чи нараховується грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки працівникам, прийнятим на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, нараховується. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також ...