...
Реєструйся

Штраф 65 000 тисяч гривень за кожного медпрацівника, незаконно переведеного на 0,5 ставки


Держпраці перевірятиме законність переведення медпрацівників на 0,5 ставки зі збереженням навантаження, — інформує офіційний сайт МОЗ.

Міністерство охорони здоров’я та Державна служба України з питань праці співпрацюватимуть у захисті трудових прав медиків щодо виплат заробітної плати медичним працівникам та незаконних переведень на 0,5 ставки зі збереженням навантаження на ставку. Про це домовилися міністр охорони Віктор Ляшко та в. о. голови держслужби Ігор Дегенера.

Якщо буде зафіксовано факт немотивованого переведення, то керівнику медзакладу загрожує штраф 65 000 тисяч гривень за кожного такого працівника.

«Законодавство передбачає, що Держпраці проводить інспекційні перевірки у разі отримання звернення від працівника порушення стосовно нього законодавства про працю, — коментує Віктор Ляшко. — Тому медики можуть звертатися зі скаргою до регіонального управління Держпраці».

Інспектори проведуть розслідування, при цьому їм заборонено розголошувати джерело будь-якої скарги і повідомляти об’єкту про причини їхнього відвідування.

Найближчим часом МОЗ та Держпраці розроблять доручення про здійснення перевірок у закладах первинної та екстреної медичної допомоги, оскільки вони вже повністю отримали свої виплати від НСЗУ.

Також Держпраці буде долучене до здійснення перевірок тих медичних закладів, звідки надходить найбільше скарг щодо виплат заробітних плат, а також у яких офіційно зафіксована заборгованість.

Додатково обговорили і запланували посилити співпрацю з визначення лабораторій, які проводять атестацію робочих місць за умовами праці, та контролю їх діяльності. Також підняли питання вдосконалення проведення медичних оглядів працівників, які працюють у шкідливих умовах праці, та потенційну можливість цифровізації результатів атестації робочих місць та медичних оглядів.

Джерело: МОЗ

 

Раніше ми писали: 20 000 та 13 500 грн — це встановлений мінімум, а не фіксований рівень заробітної плати медпрацівникам

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...