...
Реєструйся

Додаткова відпустка працівникам відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки». Порядок надання та виплата компенсації при звільненні


Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А 1 групи (ст. 19 Закону України «Про відпустки»), надаються понад тривалість щорічної відпустки, передбаченої ст. 6, 7 і 8 Закону України «Про відпустки» від 15.01.1996 № 504/96-ВР (Закон № 504), а також понад тривалість щорічних відпусток, установлених іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються в порядку, визначеному ст. 11 цього Закону. Оскільки зазначена відпустка є соціальною відпусткою і не належить до виду щорічних, то вона може надаватися в будь-який час протягом календарного року, незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини — до чи після. Тобто таку відпустку працівник може отримати з другого дня роботи та в разі якщо одній дитині в цьому році вже виповнилося 15 років.

Якщо працівник, який має право на соціальну відпустку, з якихось причин не скористався цим правом у році досягнення дитиною певного віку або ж за кілька попередніх років, він має право використати цю відпустку в інший час, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпусток (в тому числі за попередні роки), як це передбачено ст. 24 Закону № 504.

Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівників, які мають дітей.

Зверніть увагу, чи працювала жінка в тому році, в якому прийнята до вас на роботу. Якщо так, то їй повинні були виплатити компенсацію за попереднім місцем роботи, тож за цей рік надавати відпустку ви не зобов’язані. Щодо уникнення непорозумінь при наданні такої відпустки новоприйнятим працівникам, які працювали в поточному році та мають право на отримання додаткової відпустки відповідно до ст. 19 Закону № 504, їм необхідно надати довідку з попереднього місця роботи з інформацією щодо цієї відпустки.

Джерело: форум кадровиків