...
Реєструйся

Документи на підтвердження права працівниці на додаткову відпустку 10 календарних днів


Жінка в цивільному шлюбі народила дитину. Батько дитину всиновив і дав їй своє прізвище. Тепер батьки не перебувають у цивільному шлюбі, батько не прописаний разом із сином, його вихованням не займається, аліментів не платить. Чи має жінка право на додаткову відпустку 10 календарних днів, якщо є такі документи: довідка про усиновлення дитини, довідка про склад сім’ї (прописані мати й син), свідоцтво про народження дитини?

Відповідно до статті 19 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батькові дитини або інваліда з дитинства підгрупи А і групи, який виховує їх без матері (зокрема й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А І групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

Визначення «одинокої матері» наведено в пункті 9 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 6 листопада 1992 року № 9 і пункті 5 частини тринадцятої статті 10 Закону № 504 (далі — Постанова № 9).

Так, згідно з Постановою № 9 одинокою матір’ю слід уважати жінку, яка не перебуває в шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої нема запису про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує та утримує дитину сама.

Оскільки пункт 5 частини тринадцятої статті 10 Закону № 504 визначає одиноку матір як таку, яка виховує дитину без батька, факт утримання (аліменти) для надання відпустки значення не має.

Отже, право на додаткову відпустку мають такі одинокі матері: жінка, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої нема запису про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька (зокрема й розлучена жінка, яка виховує дитину без батька).

 

Законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред’явити жінці, яка виховує дитину без батька, для підтвердження того, що вона належить до категорії «одинока мати».

Сергій РЯБОКОНЬ, заступник директора департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу регулювання умов і охорони праці Міністерства соціальної політики України

Повну відповідь читайте у журналі «Довідник кадровика» № 8, 2016