...
Реєструйся

Доплати військовим потребують додаткових 4% ПДВ та потрійний військовий збір — Міністр фінансів


Міністр фінансів Сергій Марченко категорично проти повернення виплат військовим у 30 000 грн у тому вигляді, в якому за це проголосувала Верховна Рада. Єдиний вихід – підвищити ПДВ і в рази збільшити військовий збір, заявив Марченко в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним».

Ключові факти щодо видатків на армію

Міністр зазначив, що емоційно відреагував на новину про ухвалення такого законопроєкту. Тоді він перебував у США на весняних зборах МВФ.

«На наших зустрічах у Вашингтоні це було питання № 1. Питання досить просте: «У вас там все в порядку? Ви міністр фінансів, тут голова Центробанку, пізніше долучився прем’єр. Як таке взагалі стало можливим?» Тому що за два тижні до цього ми підписали меморандум з МВФ, де чітко зафіксували певні зобов’язання», – розповів Марченко. 

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

На думку міністра фінансів, питання 30 000 грн – це «взагалі не про підтримку армії», бо виплати та мотивацію військовим має визначати військове керівництво – Міноборони та Генштаб.

«А коли йде популізм у масштабах, які важко стримати… я не підбиратиму слів, мовляв, давайте ми таки подумаємо, порахуємо. Неможливо це порахувати й неможливо профінансувати», – наголосив Марченко.

За його словами, єдиний вихід – внести зміни до бюджету, «що коштуватиме 170 млрд грн додаткових витрат». «І аби їх профінансувати, доведеться збільшити податки, зокрема ПДВ – на 4 %, військовий збір – утричі», – пояснив міністр. 

Вебінар «Бронювання працівників у запитаннях і відповідях»
Для довідок: 0 (800) 219-977

Марченко зазначив, що зарплати в держсекторі фінансуються з допомоги міжнародних партнерів, а армію Україна має фінансувати коштом власних податків.

«Тому збільшуючи видатки на армію, треба розуміти наслідки. Ніхто чомусь про це не думає, коли голосує. Тому моя реакція була досить категоричною, і зараз я її не скасовую», – підсумував Марченко.

Законодавчий контекст щодо винагороди військовим в 30 000 грн

Міноборони з 1 лютого 2023 року скасувало додаткову винагороду в 30 000 грн військовим і силовикам, які не перебувають на передовій. Мотивація – «заради справедливого підходу».

Верховна Рада 10 квітня 2023 року проголосувала за повернення доплати в 30 000 грн для українських військових, які перебувають поза місцями бойових дій.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Поправка повертає надбавку захисникам шляхом економії на скороченні зарплат для держслужбовців і менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат).

До Верховної Ради 16 квітня 2023 року внесено проєкт постанови, який блокує підписання спікером парламенту законопроєкта № 8312 про повернення доплат у 30 000 грн військовим у тилу. Документ зареєстрував народний депутат від фракції «Голос» Володимир Цабаль.

А вже 2 травня 2023 року до Верховної Ради надійшов лист від силового блоку щодо оплати праці особового складу. У ньому пропонується до кінця травня розробити новий законопроєкт.

Автори листа заявляють, що система оплати праці має бути справедливою та забезпеченою бюджетним фінансуванням, «а не просто існувати на папері».

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Підписанти листа пропонують надалі розробляти нормативну базу щодо оплати праці захисників більш диференційовано та головне – із залученням командування й представників сектора нацбезпеки та оборони.

Павло Калашник, Юрій Тарасовський

Джерело: Forbes

Послуги з військового обліку

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...