...
Реєструйся

Допомога на поховання: як отримати та куди звертатись


Які документи потрібні

Щоб отримати допомогу, необхідно мати такі документи:

  • заява про виплату допомоги на поховання особи, яка здійснила поховання;
  • паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу;
  • довідка про смерть або витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання;
  • свідоцтво про смерть або інший документ, що підтверджує факт смерті (подається, якщо особа померла за межами України та реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави).

Документи та місце подачі заявки на отримання допомоги можуть відрізнятися. Усе залежить від того, до якої категорії осіб належав померлий.

Припинення трудового договору у зв’язку зі смертю: підстави, дата прийняття рішення, документальне оформлення — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Як отримати виплату: куди звертатися

Допомогу на поховання можуть отримати особи, які здійснили поховання, враховуючи, до якої категорії осіб належав померлий.

Якщо померла застрахована особа, необхідно звернутися до її роботодавця.

Якщо помер пенсіонер, необхідно звернутися до будь-якого сектору обслуговування громадян Пенсійного фонду України (ПФУ).

У ПФУ зазначили, що і ВПО, і люди з тимчасово окупованих територій можуть звертатися до будь-якого Пенсійного фонду України. Адже під час воєнного стану немає жодної прив’язки до місця реєстрації померлого. Тому за наданням допомоги можна звертатися до зручного ПФУ.

Розмір допомоги – двомісячна пенсія, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

Припинення трудового договору у разі смерті роботодавця — фізичної особи або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Якщо померлий є пенсіонером з числа військовослужбовців, то розмір допомоги – тримісячна пенсія. Зверніть увагу, що допомога на поховання не виплачується, якщо поховання пенсіонера здійснено за рахунок держави.

Якщо померла особа, яка на момент смерті не досягла пенсійного віку, не працювала, не перебувала на службі, не зареєстрована у центрі зайнятості, необхідно звернутися до місцевих органів влади за останнім місцем проживання померлого.

Розмір допомоги на поховання встановлює орган місцевого самоврядування, і у різних регіонах він може бути різним.

Якщо померла безробітна особа, необхідно звернутися до центру зайнятості за місцем перебування безробітного на обліку.

Допомога на поховання у разі смерті безробітного виплачується особам, які здійснювали поховання, у розмірі прожиткового мінімуму.

Якщо пенсіонер помер за межами України та реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави, законодавством якої не передбачено видачі зазначених довідок, заявник має надати свідоцтво про смерть або інший документ.

Як оформити припинення трудового договору з працівником, який загинув? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

У такому випадку строк звернення за отриманням допомоги на поховання пенсіонера не обмежується.

Відповідно до статті 20 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», допомогу на поховання в Україні також надають у разі смерті членів сім’ї, які перебували на утриманні застрахованої особи. До членів сім’ї, належать:

  • дружина (чоловік);
  • діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони отримали інвалідність до 18 років (брати, сестри та онуки — за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студенти та учні середніх професійно-технічних та вищих навчальних закладів з денною формою навчання — до 23 років;
  • батько, матір;
  • дід та баба за прямою лінією спорідненості.

Виплата допомоги на поховання за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатністю: бухгалтерська документація — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Розмір допомоги на поховання 2023

Із 1 січня 2023 року ПФУ встановив розмір допомоги на поховання застрахованої особи або особи, яка перебувала на її утриманні на рівні 4100 грн. Нову суму було затверджено постановою правління фонду від 26 грудня 2022 року № 29-1 «Про встановлення розміру допомоги на поховання».

Як отримати допомогу під час воєнного стану

Для отримання допомоги на поховання особи, яка померла на непідконтрольній території або на території, де йдуть бойові дії, необхідно підтвердити факт смерті.

Для його встановлення необхідно звернутися до суду за місцем проживання заявника із заявою про встановлення факту смерті особи на відповідній території, в якій зазначити:

  • факт, який заявник просить встановити та з якою метою;
  • причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт.

Реорганізація підприємства: дії кадровика
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

До заяви необхідно додати:

  • докази, що підтверджують викладені заявником обставини (наприклад, письмові свідчення очевидців, фото з місця поховання, примірник колективного акта про настання смерті);
  • довідку про неможливість відновлення втрачених документів (наприклад, письмова відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану).

Судовий збір за подання таких заяв до суду не стягується відповідно до Закону України від 8 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір».

Юрист з кадрових питань і трудового законодавства — online
Унікальна послуга на ринку України!
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: ФАКТИ

Передплата

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...