...
Реєструйся

Допомогу на поховання працівника можливо отримати через вебпортал електронних послуг ПФУ


Пенсійний фонд України у листі від 13 червня 2023 року № 800-030401-8/32247 зазначив, що наразі існує технічна можливість для страхувальників подавати заяви-розрахунки для отримання фінансування, у тому числі допомоги на поховання застрахованої особи або члена сім’ї застрахованої особи, через вебпортал електронних послуг ПФУ.

Для того, щоб отримати допомогу на поховання таким чином, страхувальнику необхідно створити заяву-розрахунок у своєму особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Виплата допомоги на поховання за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатністю: бухгалтерська документація – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA» 

У цій заяві-розрахунку необхідно вказати суму допомоги на поховання (Тип заяви-розрахунку: «Паперові документи», тип додатка: «Додаток 3»). Альтернативно, заяву-розрахунок можна подати у паперовій формі до сервісного центру ПФУ. При цьому необхідно забезпечити, щоб заява та всі необхідні документи були подані отримувачем допомоги у строк, встановлений статтею 24 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Чи виплачується допомога на поховання від ПФУ у разі загибелі мобілізованого працівника? – читайте у журналі «КАДРОВИК.UA» 

Також у листі Пенсійного фонду від 14 червня 2023 року № 2800-030401-8/32608 розглядається питання правомірності надання допомоги на поховання за місцем роботи за сумісництвом.

Фахівці ПФУ у листі зауважили, що частиною 1 статті 22 Закону № 1105 не врегульовано питання призначення та здійснення надання допомоги на поховання, така допомога призначається та надається будь-яким страхувальником, з яким застрахована особа на момент настання страхового випадку: перебувала в трудових відносинах; виконувала роботи або надавала послуги на підставі цивільно-правового договору.

При цьому ПФУ нагадує, що допомогу на поховання призначають на підставі оригіналу витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть.

Джерело: Судово-Юридична газета України

Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»

Матеріали до теми