...
Реєструйся

Фізична особа може бути одночасно і підприємцем і найманим працівником


Відповідно до статті 42 Конституції України, кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

При цьому статтею 43 Конституції України визначено, що кожний громадянин України має право на працю, а також на створення державою умов для повного виконання цього права.

Згідно з підпунктом 14.1.226 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), самозайнята особа – це платник податку, який є фізичною особою – підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Відеоконсультація: Чи не буде порушенням, якщо ФОП прийме на роботу за ТК працівника, який ФОП і родич?

Водночас працівник – це фізична особа, яка безпосередньо власною працею виконує трудову функцію згідно з укладеним з роботодавцем трудовим договором (контрактом) відповідно до закону (п.п. 14.1.195 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Отже, трудовий договір укладається роботодавцем з фізичною особою, а не з фізичною особою – підприємцем. А тому фізична особа може бути одночасно і підприємцем, і найманим працівником.

 

Читайте також: У Міноборони не підтримують запровадження бронювання для ФОПів та гіг-спеціалістів

Джерело: ДПС

Передплата

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...