...
Реєструйся

Фонд соцстрахування нагадав про механізм обчислення допомоги по вагітності та пологах


Виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у листі № 30-03/121 нагадала, що відповідно до ч. І ст. 39 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. N 2240 допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 % середньої заробітної плати, обчисленої відповідно до ст. 53 цього Закону, і не залежить від страхового стажу.

При цьому, згідно з абзацом першим ч. І ст. 50 Закону N 2240 матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності призначаються та надаються за основним місцем роботи.

Ч. ІІ ст. 53 Закону N 2240 визначено, що порядок обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах визначається Порядком обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Згідно з п. 3 та 4 Порядку розрахунковим періодом для застрахованих осіб (включаючи осіб, які працюють неповний робочий день) є останні шість календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю, в якому настав страховий випадок, протягом якого особа працювала та сплачувала страхові внески або за неї сплачувались страхові внески.

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), виключаються з розрахункового періоду.

Пунктом 14 Порядку передбачено, що середньоденна заробітна плата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період (без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин: тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком).

Отже, сума допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі розраховується шляхом множення суми денної виплати на кількість календарних днів, що підлягають оплаті згідно з листком непрацездатності у зв’язку з вагітністю і пологами (пункт 20 Порядку).