...
Реєструйся

ФОП вступив до ЗСУ: що з податками та звітністю?


У Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області зазначили, що ФОПи-єдинники, які призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з єдиного податку.

Підставою для такого звільнення слугують наступні документи:

  • заява самозайнятої особи;
  • копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Для того, щоб скористатися таким звільненням від сплати єдиного податку, таким ФОПам потрібно буде подати вищезазначені документи до контролюючого органу за місцем його податкової реєстрації протягом 10 днів після її демобілізації.

Якщо демобілізований підприємець перебуватиме на лікуванні (реабілітації) у зв’язку з виконанням обов’язків під час мобілізації, на особливий період, зазначені документи потрібно буде подати протягом 10 днів після закінчення його лікування (реабілітації).

Якщо ФОП, призваний на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, має найманих працівників і на строк своєї такої військової служби уповноважив іншу особу на виплату найманим працівникам зарплати та інших доходів, то обов’язок з нарахування та утримання ПДФО з таких виплат на строк військової служби підприємця несе ця уповноважена особа.

ПДФО, що був нарахований та утриманий уповноваженою особою з таких виплат фізособам, сплачується до бюджету демобілізованою самозайнятою особою протягом 180 календарних днів з першого дня її демобілізації. При цьому не застосовуються штрафні та фінансові санкції. У такому разі демобілізована самозайнята особа у відповідній заяві має зазначити дані про суми нарахованого та утриманого уповноваженою особою податку з найманих працівників протягом строку військової служби самозайнятої особи.

Податкова звітність про суми податку, нарахованого та утриманого протягом строку військової служби самозайнятої особи уповноваженою особою з доходів найманих працівників та інших фізичних осіб, подається демобілізованим ФОПом у порядку та строки, встановлені ПКУ, без нарахування штрафних і фінансових санкцій.

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...