...
Реєструйся

ФРУ повідомляє, що рішення про запуск «єВідрядження» на шляху до прийняття


Проєкт постанови Кабінету Міністрів України доопрацьовано й направлено на розгляд Уряду.

20 жовтня Федерація роботодавців України вкотре звернулася до Прем’єр-міністра України щодо якнайшвидшого прийняття рішення про запровадження програми «єВідрядження».

У листі Міністерства економіки України від 14 листопада 2022 року повідомлено про доопрацювання проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації експериментального проекту щодо оформлення «єВідрядження» і направлення його на розгляд Уряду 11 листопада 2022 року. Тож найближчим часом очікуємо на прийняття рішення.

Зазначимо, що 19 серпня 2022 року Кабінет Міністрів України схвалив рішення про порядок перетину кордону працівниками підприємств у цілях короткострокових відряджень і запровадження програми «єВідрядження».

Водночас уже 3 місяці поспіль тривають дискусії щодо питання запровадження програми «єВідрядження», і досі підприємства реального сектору економіки не мають можливості повноцінно вести свою господарську діяльність.

На сьогодні перетин кордону в службових цілях можливий лише для заброньованих військовозобов’язаних працівників, а також інших категорій осіб, зазначених у Правилах перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57, до яких більшість працівників підприємств не належить.

Час від часу перелік осіб, яким дозволено перетинати кордон, розширюється. Так, відповідно до останніх змін до законодавства надано право перетинати кордон особам, що прямують для роботи на морських суднах, суднах внутрішнього плавання у складі екіпажів таких суден або для проходження практичної підготовки на суднах, авіаційному персоналу.

Важливим елементом забезпечення надійного економічного фронту на час воєнного стану є робота підприємств у тилу, які забезпечують стабільність економіки держави збереженням робочих місць, оплатою праці й відповідно фінансовим забезпеченням сімей працівників, сплатою податків і внесків.

Військовозобов’язані працівники долучені до процесів безперебійної роботи підприємств, своєчасного виконання замовлень, продовження функціонування підприємств у цілому.

Працівники підприємств мають виконувати свої функції в тому числі за кордоном, зокрема для тестування, монтажу й пусконалагоджувальних робіт робочого обладнання, поставленого в межах контрактів, участі у виставках (ярмарках) для промоції продукції національних виробників, пошуку нових контрагентів й укладення нових договорів, недопущення невиконання зобов’язань за чинними зовнішньоекономічними контрактами, розбудови інших елементів бізнесової діяльності.

Таким чином, військовозобов’язані, які працюють на підприємствах, як і військовослужбовці, виконують визначені завдання із захисту економічної національної безпеки задля збереження суверенітету й територіальної цілісності України.

Бізнес висловлює цілковиту підтримку прагненням Уряду врегулювати це питання і сподівається на прийняття найближчим часом рішення Кабінетом Міністрів України про запровадження програми «єВідрядження» як одну з ключових і найочікуваніших змін у законодавстві з огляду на умови воєнного стану.

Новий кадровий семінар «Підсумки воєнного року. Перспективи кадровика у 2023 році». Для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA» діє знижка.

Джерело: Федерація роботодавців України

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...