...
Реєструйся

Гарантії держави стосовно праці неповнолітніх: інформує Держпраці


Згідно з вимогами статті 188 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років.

За згодою одного із батьків чи особи, що його замінює, можуть як виняток прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років.

Для підготовлення молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Неповнолітні особи (від 14 до 18 років) у трудових правовідносинах мають ті самі права, що й повнолітні. Водночас вони користуються низкою суттєвих пільг щодо охорони праці, робочого часу, відпусток і деяких інших умов праці.

Раніше писали: Особливості працевлаштування неповнолітніх: рекомендації Держпраці

Неповнолітні працівники можуть працювати лише скорочений робочий час:

  • 16–18 років – до 36 годин на тиждень;
  • 15–16 років – до 24 годин на тиждень;
  • учні 14–15 років (під час канікул) – до 24 годин на тиждень.

Заробітна плата працівникам молодше 18 років за скороченої тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій за повної тривалості щоденної роботи.

Тобто скорочення робочого часу для неповнолітніх означає, що їх скорочений робочий час оплачується за тією ж тарифною ставкою (тим же посадовим окладом), що й нормальний робочий час дорослого працівника того ж фаху, кваліфікації і за інших рівних умов.

Неповнолітні працівники не можуть працювати:

  • у небезпечних і шкідливих умовах;
  • під землею;
  • на теплових і атомних електростанціях;
  • на нафто- і газовидобувних підприємствах;
  • на інших роботах із Переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці.

Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Їх не можна залучати до нічних (з 22:00 до 6:00), понаднормових робіт і робіт у вихідні дні.

Працівники до 18 років також не можуть переміщувати та підіймати речі вагою більше граничних норм. Крім того, вантажна робота обмежується за часом – не більше однієї третини робочого часу.

Приклад. Якщо працівник працює 7 годин на день, то вантажна робота не повинна тривати більше 2,3 години.

 

Працівники, що не досягли 18 років, користуються правом на щорічну основну відпустку тривалістю 31 календарний день. Додаткові пільги з надання відпусток неповнолітнім працівникам передбачені статтею 195 КЗпП. Працівникам, що не досягли 18 років, щорічні відпустки надаються в слушний (зручний) для них час.

«Строкові трудові договори. Спецвипуск № 4′ 2022» від експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Управління Держпраці

Курс підвищення кваліфікації «Кадрова справа для професіонала»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...