...
Реєструйся

Особливості працевлаштування неповнолітніх: рекомендації Держпраці


В нелегкі часи, які переживає зараз наша країна у зв’язку з військовою агресією з боку рф, багато неповнолітніх українців, бажаючи допомогти своїм родинам і країні, намагаються працевлаштуватися, шукають роботу. Це цілком можливо, адже неповнолітні особи у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України (ст 187 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП).

Водночас існують певні обмеження, про які доцільно знати як підліткам, так і роботодавцям. В інтересах охорони здоров’я неповнолітніх у трудовому законодавстві існують певні обмеження, які стосуються всіх працівників, яким не виповнилося 18 років.

Найкращі авторські статті з трудового законодавства від експертів проєкту «КАДРОВИК.UA».

Неповнолітні можуть працювати за згодою одного з батьків

Приймати на роботу дітей віком до 14 років заборонено. З 14 років підліткам дозволяється працювати у вільний від навчання час, за згодою одного з батьків або опікуна та при умові виконання лише легкої роботи; з 15 років – за згодою одного з батьків або опікуна; з 16 років – без обмежень.

З неповнолітніми особами передбачена тільки письмова форма трудового договору

Трудовий договір з неповнолітніми особами необхідно укладати лише у письмовій формі. За загальним правилом випробування при прийнятті на роботу осіб, які не досягли вісімнадцяти років не встановлюється. Проте,  в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників. Встановлення випробувального терміну  не є обов’язком роботодавця, це його право.

Читайте в Живому журналі «КАДРОВИК.UA»  статтю «Спрощений режим регулювання трудових відносин під час воєнного стану»
Почати читати

Підліткам не можна:

  • працювати у небезпечних та шкідливих умовах;
  • виконувати важку та підземну роботу;
  • виконувати будь-яку роботу, що включена до Переліку важких робіт і робіт зі шкідливими і небезпечними умовами праці.

Зокрема особи, яким ще не виповнилося 18 років, не можуть:

  • працювати на виробництвах чи роботах, пов’язаних із виготовленням, зберіганням, транспортуванням і застосуванням вибухонебезпечних речовин чи отрутохімікатів;
  • займатися торгівлею або зберіганням лікеро-горілчаної продукції;
  • працювати водіями автомобілів тощо.

ЗАПИС вебінару «СПРОЩЕНИЙ РЕЖИМ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ»
Усі вебінариІндивідуальні кадрові консультації • podpiska@mediapro.com.ua

Медогляди неповнолітніх

Перед працевлаштуванням неповнолітнім особам необхідно обов’язково пройти попередній медичний огляд, а в подальшому такі працівники до досягнення ними 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові (ст 191 КЗпП, ст. 11 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII “Про охорону праці”).

Також неповнолітнім заборонена робота у нічний час, у вихідні дні, понаднормова робота та відрядження. 

Для працівників до 18 років встановлені норми ваги речей, які допустимі для переміщення та підіймання. Заборонені роботи, пов’язані з підійманням і переміщенням речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми (стаття 11 Закону України “Про охорону праці”).

Посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»
Для довідок: 0 (800) 219-977

Оплата праці та відпустки неповнолітніх працівників

Заробітна плата працівникам молодше вісімнадцяти років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час. У перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на підприємстві.

Звільнення неповнолітніх осіб відбувається за загальними правилами трудового законодавства, але звільнення з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою служби у справах дітей.

Вебінар «Трудовий договір vs цивільно-правовий договір»
Формат: запис • Дата проведення: 26 вересня 2022 року

Джерело: Управління Держпраці

Від редакції журналу «КАДРОВИК.UA»

Зверніть увагу, що згідно зі статтею  51 КЗпП  для працівників віком від 16 до 18 років встановлюється скорочена тривалість робочого часу, а саме 36 годин на тиждень.

Для осіб віком від 15 до 16 років та учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул — 24 години на тиждень.

Тривалість робочого часу учнів з 15 до 18 років, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини вказаної тривалості робочого часу для осіб відповідного віку.

Тобто, учням віком від 15 до 16 років встановлюється робочий час тривалістю не більше ніж 12 годин на тиждень, а учням віком від 16 до 18 років – не більше ніж 18 годин на тиждень.

Також слід зазначити, що, згідно з частиною восьмою статті 6 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки», особам віком до 18 років надається щорічна основна відпустка тривалістю 31 календарний день.

 

Вебінар «Призупинення дії трудових договорів: як треба і не треба робити»

Матеріали до теми


У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...