...
Реєструйся

Коли суміснику обов’язково надається відпустка без збереження заробітної плати за його заявою


СИТУАЦІЯ

До Управління Держпраці звернулась пані Ольга, особа з інвалідністю ІІІ групи, зі скаргою на роботодавця, який відмовляє у наданні відпустки без збереження заробітної плати як суміснику, що перебуває у відпустці за основним місцем роботи.

 

КОМЕНТАР

Статтею 45 Конституції України гарантується право на відпочинок кожному, хто працює.

Закон України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504) встановлює державні гарантії права на відпустки працівників, визначає умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров’я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи.

Статтею 25 Закону № 504 визначено перелік випадків, коли роботодавець зобов’язаний надати працівнику відпустку без збереження заробітної плати в обов’язковому порядку.

Так, пунктом 14 статті 25 Закону № 504 встановлено, що сумісникам, відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

 

Право працівників-сумісників на відпустки — читайте у спецвипуску від журналу «КАДРОВИК.UA»

Тобто роботодавець не може відмовити працівнику в наданні зазначеної відпустки у разі його бажання.

Також відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку особам з інвалідністю III групи – тривалістю до 30 календарних днів щорічно.

За результатами роз’яснювальної роботи роботодавцем було надано відпустку без збереження заробітної плати суміснику до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

Умови трудового договору та гарантії для працівників-сумісників — читайте у спецвипуску від журналу «КАДРОВИК.UA»

Вас може зацікавити:

Джерело: Управління Держпраці

Сумісництво: новітні реалії. Спецвипуск № 1, 2023

Матеріали до теми


Працівник оформлений у резидента Дія Сіті як сумісник: особливості оподаткування його доходу
Контролери пояснили за якою ставкою ПДФО оподатковувати зарплату працівника, який працює у резидента Дія Сіті за сумісництвом на підставі трудового контракту (у ...
Чи повернуть мобілізованим працівникам виплату середнього заробітку: Суд перевірить на конституційність законодавчі приписи щодо трудових гарантій
Другий сенат 20 березня на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розпочав розгляд справи за конституційною скаргою Юрія ...