...
Реєструйся

ГАРЯЧІ ЗАПИТАННЯ: Чи підлягає оплаті листок непрацездатності, виданий на 30 календарних днів працівниці для догляду за 9-річною дитиною, яка перебуває на стаціонарному лікуванні?


Порядок видачі листків непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворим членом сім’ї або хворою дитиною визначено розділом 3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455 (далі — Інструкція № 455).

У разі стаціонарного лікування дітей віком 6–14 років листок непрацездатності видається одному із працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною, лише в окремих випадках: якщо дитина важко хвора і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребує індивідуального догляду, — на період, визначений ЛКК (п. 3.9 Інструкції № 455). 

У разі стаціонарного лікування дітей віком до 14 років,інфікованих вірусом імунодефіциту людини (СНІД) або хворих на онкологічні й онкогематологічні захворювання та постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС, листок непрацездатності видається на весь період перебування дитини в стаціонарі одному з працюючих батьків або особі, що його заміняє і доглядає за дитиною (п. 3.10 Інструкції № 455). Після виписки дитини зі стаціонару в гострому періоді захворювання листок непрацездатності видається або продовжується до одужання дитини, але в межах установленого терміну, з урахуванням днів листка непрацездатності,виданого для догляду за дитиною до стаціонарного лікування (п. 3.8 Інструкції № 455).

Слід зауважити, що необхідність догляду за хворою дитиною — це один із страхових випадків, у разі настання яких застрахованій особі видається листок непрацездатності та виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності.

Отже, листок непрацездатності, виданий на 30 календарних днів для догляду за 9-річною дитиною, яка перебуває на стаціонарному лікуванні, підлягає оплаті.

Відповідь фахівця на запитання читача з додатку до журналу «КАДРОВИК.UA» № 1.