...
Реєструйся

Головні новини законодавства. Гарячі питання для кадровиків — відпустки.


Головні новини законодавства.  
З 1 травня 2016 року набув чинності ряд постанов Кабінету Міністрів України, стосовно працівників державної служби, а саме — надання працівникам додаткових оплачуваних відпусток; критеріїв визначення переліку посад працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування; про застосування стимулюючих виплат державним службовцям; про умови оплати праці окремих керівних працівників державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу»; про присвоєння рангів державних службовців та співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями.

Гарячі питання для кадровиків — відпустки.
Відправити працівника у щорічну відпустку можна без його заяви. Якщо працівник бажає перенести або поділити відпустку, він має подати на ім´я  керівника підприємства відповідну заяву, але у цьому випадку керівник вирішує: задовольнити прохання працівника чи ні.

Для розрахунку стажу для щорічної додаткової відпустки зараховується час, коли працівник фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, установленого для працівників цих виробництв, робіт, професій і посад. Законом забороняється замінювати відпустку грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 83 КЗпП і статтею 24 Закону № 504. 

На час щорічної відпустки працівника виконання його обов’язків можна оформити наказом у вигляді суміщення посад (професій). Суміщення посад (професій) допускається також і за вакантною посадою. Суміщення оформляють відповідним наказом, котрий може видаватися як на підставі заяви працівника, так і без неї. Якщо працівник подав відповідну заяву, суміщення встановлюють із дня, про який він просить у заяві, але ініціатором видання такого наказу може виступати й сам власник або уповноважений ним орган.

Докладніше — у журналі «Довідник кадровика» № 6, 2016