...
Реєструйся

Хто може здійснювати перевірки й обшуки на підприємствах у період воєнного стану?


На період дії воєнного, надзвичайного стану нормотворець, з метою підтримки бізнесу, взяв курс на запровадження певних послаблень для бізнесу. Зокрема, введено мораторій на більшість перевірок. Водночас державний нагляд (контроль) за бізнесом нікуди не зник. До того ж проведення деяких перевірок відновлюється, а перелік таких перевірок постійно коригується.

Отже, постає запитання: «Які гості станом на сьогодні можуть завітати з візитом на підприємство?».

  1. Податківці

27 травня 2022 року набрав чинності Закон України від 12 травня 2022 року № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану».

Так, з урахуванням змін, відновлено проведення:

— камеральних перевірок;

— документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.7 та 78.1.8 пункту 78.1 статті 78 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), та/або документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютного виторгу за експортними операціями;

— фактичних перевірок.

  1. Держпраці

Слід зазначити, що через війну Держпраці зупинила проведення всіх перевірок. Водночас Законом України від 1 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» відновлено проведення позапланових заходів державного контролю за додержанням законодавства про працю в період воєнного стану.

Зокрема, встановлено, що в період дії воєнного стану центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду й контролю за додержанням законодавства про працю, та його територіальні органи можуть здійснювати за заявою працівника або профспілки позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю юридичними особами незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання та фізичними особами, які використовують найману працю, у частині додержання вимог Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», а також із питань виявлення неоформлених трудових відносин і законності припинення трудових договорів.

мініКУРС: «Військовий облік на підприємстві: документація та взаємодія»

  1. Державний нагляд в інших сферах

13 березня 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 13 березня 2022 року № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» (далі — Постанова № 303), якою встановлено, що припиняється проведення планових і позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

Однак, Постанова № 303 в чинній редакції містить певні винятки. Згідно з документом протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах. Зокрема, щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають суттєву соціальну значущість:

— за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища й забезпечення безпеки держави;

— з метою виконання міжнародних зобов’язань України.

Окрім цього, завітати в «гості» до підприємців можуть ще й правоохоронці з обшуком.

Зазначимо, що за останній час законодавець неодноразово вносив зміни до Кримінального процесуального кодексу України (далі — КПК України), якими розширив повноваження правоохоронних органів у частині проведення обшуків.

Які особливості можуть бути під час проведення обшуку в умовах воєнного стану?

Так, статтею 615 КПК України встановлено, що в умовах дії особливого порядку можливе делегування повноважень слідчого судді керівнику органу прокуратури, у разі відсутності об’єктивної можливості виконання слідчим суддею повноважень, зокрема з питань розгляду клопотання про проведення обшуку в порядку частини 3 статті 233 КПК України, а також статті 234 КПК України.

Стаття 615 КПК України передбачає можливість проведення обшуку, огляду житла, обшуку особи без понятих, якщо залучення понятих є об’єктивно неможливим або пов’язано з потенційною небезпекою для їхнього життя чи здоров’я.

Необхідно звернути увагу, що хід і результати такої слідчої дії в обов’язковому порядку повинні фіксуватися доступними технічними засобами шляхом здійснення безперервного відеозапису.

Також зауважимо, що слідчий під час проведення обшуку має забезпечити, щоб відеозапис дійсно був безперервним й інформативним, з метою усунення будь-яких сумнівів у його достовірності в разі, якщо в ході проведення обшуку будуть вилучені речі та майно, які є предметом обшуку.

Попри умови воєнного стану й широкі повноваження правоохоронних органів, не варто забувати про власні права. Якщо сталася така ситуація, коли на порозі з’являються правоохоронці з метою проведення обшуку, основною та найпершою рекомендацією є залучення кваліфікованих і досвідчених адвокатів, які в умовах незвичної і стресової ситуації допоможуть відстояти свої права.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН Бізнес

Вебінар «Відпустки та робочий час працівників різних категорій підприємств»

Матеріали до теми


Особливості оподаткування військовим збором разової нецільової матеріальної допомоги від роботодавця
Згідно з підпунктом 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), об’єктом оподаткування ...