...
Реєструйся

Допомога по безробіттю: як визначається її розмір


У період карантину й на час воєнних дій в Україні допомога по безробіттю призначається з першого дня реєстрації особи як безробітної на підставі поданої нею відповідної заяви.

Розмір і термін виплати допомоги по безробіттю визначаються для кожної особи індивідуально й залежать від наявного страхового стажу людини, її заробітної плати (доходу), причини звільнення та тривалості безробіття.

Які особливості потрібно враховувати?

  1. Для застрахованих осіб:

Розмір виплат залежить від страхового стажу — як загального, так і протягом останніх 12 місяців (обов’язково наявність страхового стажу не менше ніж 6 місяців), що передують місяцю реєстрації особи як безробітної, і середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), визначеної відповідно до чинного законодавства. Про обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням) у таких відсотках:

  • до 2 років — 50 %;
  • від 2 до 6 років — 55 %;
  • від 6 до 10 років — 60 %;
  • понад 10 років — 70 %.

Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:

  • перші 90 календарних днів — 100 %;
  • протягом наступних 90 календарних днів — 80 %;
  • надалі — 70 %.

Мінімальний розмір виплати допомоги по безробіттю становить 1800 гривень.

Максимальний розмір допомоги по безробіттю під час дії воєнного стану не може перевищувати 150 відсотків мінімальної заробітної плати. Він становить 9750 гривень.

Якщо ж особа має страховий стаж менше ніж 6 місяців протягом 12 місяців, що передували реєстрації як безробітної, або звільнена з останнього місця роботи з підстав, передбачених пунктами 3, 4, 7 і 8 частини першої статті 40, статтями 41 (окрім пункту 5 частини першої) та 45 Кодексу законів про працю України, а також з аналогічних підстав, визначених іншими законами, допомога по безробіттю передбачена в мінімальному розмірі — 1000 гривень.

  1. Для молоді:

Молоді, яка закінчила або припинила навчання в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби й потребує сприяння працевлаштуванню на перше робоче місце, у разі реєстрації в установленому порядку, надається допомога по безробіттю тривалістю 180 календарних днів протягом двох років із дня її призначення в мінімальному розмірі — 1000 гривень.

У разі наступної реєстрації безробітних із числа молоді, що належала до зазначеної категорії, після працевлаштування та набуття ними страхового стажу, допомога по безробіттю призначається тривалістю 360 календарних днів.

  1. Для ВПО або тих, хто перебуває на території громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні):

У разі відсутності документів і відомостей про періоди страхового стажу, трудової діяльності, заробітну плату (дохід, грошове забезпечення), допомога по безробіттю призначається тривалістю 180 календарних днів протягом двох років із дня її призначення в мінімальному розмірі для застрахованих осіб — 1800 гривень.

Після надходження необхідних документів і відомостей протягом двох років із дня її призначення тривалість виплати допомоги по безробіттю та її розмір переглядаються відповідно до законодавства.

Джерело: Державний центр зайнятості

Простій у воєнний час: оформлення й оплата

Матеріали до теми


Фахівці сфери соціального захисту населення зможуть долучитися до кадрового резерву для роботи на ДОТ
Уряд ухвалив постанову «Про затвердження Порядку формування кадрового резерву працівників сфери соціального захисту населення для роботи на деокупованих територіях України». ...
Терміни розгляду листків непрацездатності для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами
Підставою для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності — частина ...