...
Реєструйся

Найпоширеніші запитання працівників щодо допомог під час воєнного стану: відповіді ФССУ


В умовах воєнного стану фахівці Фонду соціального страхування України (далі — ФССУ) продовжують роботу задля надання всіх видів допомог і страхових виплат українцям.

ФССУ дав відповіді на найпоширеніші запитання працівників:

  1. Від чого залежить дата виплати за листками непрацездатності й декретних допомог від Фонду?

Насамперед дата фінансування допомоги залежить від дати отримання Фондом заяви-розрахунку від вашого роботодавця — до отримання такої заяви Фонду невідомо про потребу у виплаті допомоги та її суму. Якщо заяву подано в електронному вигляді, про її прийняття надійде квитанція — саме на цю дату необхідно орієнтуватися. Її можна уточнити в бухгалтерії.

  1. Чи продовжує Фонд фінансування за листками непрацездатності під час війни?

Попри бойові дії, ФССУ жодного дня не призупиняв фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат. Бюджет Фонду складається із частки ЄСВ у розмірі 9,57 % від 100 % єдиного внеску. У міру сплати ЄСВ роботодавцями кошти надходять на рахунок Фонду й одразу направляються на виплати.

  1. Як дізнатися, коли буде оплата за листком непрацездатності або декретної допомоги?

Після проведення фінансування необхідно декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця. Зверніть увагу, орієнтуватися необхідно на дату прийняття заяви-розрахунку, яку роботодавець сформував за вашим листком непрацездатності.

  1. Як отримати допомогу від Фонду, якщо роботодавець перебуває на тимчасово окупованій території або не може подати заяву-розрахунок через бойові дії?

У такому разі працівник може особисто звернутися до будь-якого зручного відділення Фонду — допомогу нарахують напряму.

  1. Як отримати листок непрацездатності й допомогу від Фонду, якщо я за кордоном?

Передусім зверніться за медичною допомогою до місцевого лікаря. Отриманий в нього медичний документ, який підтверджує непрацездатність, необхідно передати вашому лікарю в Україну за допомогою електронної пошти чи месенджера — на його підставі лікар сформує медичний висновок, а е-лікарняний створиться автоматично. Далі роботодавець призначить, а Фонд виплатить для вас допомогу, як і зазвичай.

Джерело: Фонд соціального страхування України

Курс «Зміни законодавства: оптимізація трудових відносин»

Матеріали до теми


Звільнення працівника без двотижневого попередження під час дії воєнного стану: інспекція праці надає пояснення
Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці інформує, що рішенням Валківського районного суду Харківської області від 15.12.2022 року ...
Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію
Верховна Рада ухвалила в другому читанні «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження ...
Якими будуть нові штрафи за порушення норм про мобілізацію та військовий облік
Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності під час розгляду законопроєкту щодо посилення відповідальності за військові правопорушення виключив кримінальну відповідальність ...