...
Реєструйся

Хто з працівників з 18 травня має обновити дані в ТЦК


З 18 травня оновити дані в ТЦК мають абсолютно всі чоловіки від 18 до 60 років, зокрема ті, у кого закінчилась дія висновку ВЛК з попереднього року. Про це повідомив представник Генерального штабу Збройних сил України полковник Юрій Глущенков. «З 18 травня запрацює електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного і резервіста. У громадян буде можливість авторизувати свої дані через електронний кабінет, через візит до ЦНАП і також безпосередньо до ТЦК. Це буде зроблено з метою розвантаження ТЦК і щоб зробити зручніший спосіб оновлення даних для громадян», – зазначив він та пояснив, що це стосується абсолютно всіх чоловіків від 18 до 60 років.

«Держава повинна знати кількість людей, які перебувають у неї на військовому обліку. Незважаючи на те, чи він придатний або обмежено придатний, непридатний до військової служби», – зазначив посадовець. За його словами, оновити дані повинні будуть і ті, хто раніше ставав на облік, але має протермінований висновок ВЛК. Він нагадав, що висновок ВЛК діє лише рік. Тож чоловіки, які мають висновок ВЛК з 2023 року, але станом на 18 травня йому вже більше року, так само повинні оновити дані в ТЦК.

Раніше ми писали: 18 травня запрацює е-кабінет військовозобов’язаних: Міноборони надало пояснення щодо роботи застосунку

Якщо військовозобов’язаний оновить дані через електронний кабінет, то проходити військово-лікарську комісію він буде лише після запрошення його відповідною повісткою. Чи автоматично всі, хто оновлюють дані, отримують направлення на проходження ВЛК? Посадовець пояснив: «Таке завдання не стоїть. Таке рішення приймає ТЦК, виходячи з оновленої інформації, наявності тих завдань, які перед ним стоять».

Проживання чоловіка не за місцем прописки не стане на заваді оновленню даних в ТЦК. Після внесення даних до єдиного реєстру за старим місцем реєстрації чоловік автоматично буде знятий з обліку. «Людина пише заяву, стає на військовий облік на новому місці. Інформація щодо взяття на військовий облік береться до уваги. Людина заноситься до єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних і резервістів, що вона перебуває на обліку за новим місцем. За старим місцем вона автоматично буде знята з обліку», – пояснив Глущенков.

Водночас, за його словами, якщо чоловік виключений з військового обліку, це зазначено у реєстрах та він має про це позначку у військовому квитку, то не потрібно приходити для оновлення даних до ТЦК та СП.

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Раніше низка ЗМІ поширили слова начальника служби зв’язків з громадськістю Полтавського обласного ТЦК та СП Романа Істоміна, який в ефірі телемарафону заявив: якщо громадяни оновили свої дані в ТЦК до 18 травня, то знову йти до ТЦК після 18 травня їм не потрібно. «Є закон України про єдиний державний реєстр військовозобов’язаних. Там є перелік персональних даних. Якщо громадянин оновив всі дані, які там є, і нічого не змінилося, це можуть бути дані хоч за 2022 рік, але вони актуальні, то оновлення вони не потребують», – сказав Роман Істомін.

Своєю чергою, адвокат Антон Маринич зауважив, що обов’язок оновити свої дані у ТЦК стосується і жінок, які перебувають на військовому обліку. «Наразі жінки, які мають або здобувають медичну/фармацевтичну освіту зобов’язані ставати на військовий облік у ТЦК та СП», – каже він. Законодавець встановив обов’язок з актуалізації свої даних протягом 60 днів починаючи з 18 травня для таких категорій:

– призовники – 17-25 років, які мають посвідчення про приписку;

– військовозобов’язані – 25-60 років, які мають тимчасове посвідчення або військовий квиток;

– жінки медики та фармацевти, які перебувають на військовому обліку.

Водночас постає питання: «Як оформити відсутність працівника, який іде до ТЦК?».

Відмітим, що законодавство прямо передбачає, що працівників звільняють від роботи із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати, якщо це стосується:

– громадян України, які виконують обов’язки, пов’язані зі взяттям на військовий облік, призовом або прийняттям на військову службу;

– осіб, які направляються на медогляд (медичне обстеження в амбулаторних чи стаціонарних умовах), лікування.

Тому вважаємо, що роботодавець, працівник якого відсутній на роботі у зв’язку з відвідуванням ТЦК для оновлення даних, зобов’язаний:

– звільнити працівника від виконання обов’язків на час, необхідний для цього;

– зберігати за працівником місце роботи, посаду, а також виплачувати середній заробіток згідно положень  постанови Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати».

Джерело: Бухгалтер.UA

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Мінекономіки скасовує наказ про бронювання працівників окремих компаній
Мінекономіки скасовує наказ про бронювання військовозобов’язаних працівників компаній ТОВ «KOPT», ТОВ «ВІЗА YKPAÏHA», ТОВ «ГЛОВОАПП YKPAÏHA», ДП «CCM», ТОВ «АГРІ ...
Знову вносяться зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком
Урядом знову внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану. Текст змін наразі не ...
Не тільки штрафи: ухилянтів попередили про кримінальну відповідальність
На вихідних, 18 травня, набуває чинності новий закон про мобілізацію. Напередодні у Верховній Раді повідомили, що військовозобов’язані, які отримали по декілька ...