...
Реєструйся

Кабмін вирішив, як виплачувати допомогу особам, постраждалим від НС


Кабінет Міністрів своєю постановою затвердив порядок надання і визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій (НС), які залишилися на колишньому місці проживання.

Як пояснюється у постанові Кабінету Міністрів, відповідно до ч.3 ст. 89 Кодексу цивільного захисту, порядок встановлює механізм та визначення розміру грошової допомоги постраждалим від надзвичайних ситуацій, які відмовилися від евакуації, від виселення і залишилися на колишньому місці проживання. При цьому постраждалими визнаються особи, житлові будинки (квартири), які пошкоджені внаслідок надзвичайної ситуації або проведення робіт з ліквідації наслідків НС. Списки постраждалих складають і затверджують органи місцевого самоврядування. Також вони видають довідки про встановлення статусу особи, яка постраждала внаслідок надзвичайної ситуації, за наявності паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу.

Що стосується надання одноразової суми допомоги та її розміру, то її визначає Рада міністрів Автономної Республіки Крим і місцеві органи виконавчої влади.

Це рішення має бути винесено протягом п’яти днів за результатами обстеження пошкодженого житла. Сума грошової допомоги постраждалим становитиме від 3 до 15 прожиткових мінімумів.

Крім того, при визначенні суми грошової допомоги враховується розмір заподіяної матеріальної шкоди, страхових виплат та інших видів допомоги.

Нагадаємо, що з 1 грудня 2013 року загальний прожитковий мінімум в Україні становить 1176 грн., при цьому для працездатного населення цей показник знаходиться на рівні 1218 грн., дітей від 6 до 18 років — 1286 грн.

Як йдеться в підготовленому Кабінетом Міністрів проекті Державного бюджету-2014, у 2014 році прожитковий мінімум для основних соціальних і демографічних груп населення з 1 липня збільшиться до 1207 грн., з 1 жовтня — до 1256 грн. Для дітей віком від 6 до 18 років: з 1 липня становитиме 1320 грн., з 1 жовтня — 1373 грн. Для працездатних осіб: з 1 липня — 1250 грн., з 1 жовтня — 1301 грн.

Виплата відбувається через «Укрпошту» або перерахуванням на банківський рахунок постраждалого. Фінансування заходів з видачі допомоги здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ