...
Реєструйся

Кадровик-2020


13 грудня 2019 року відбулася значна подія серед кадрової спільноти України — Великий кадровий саміт за темою «Кадровик-2020: час змін та дій. Перспективи Трудового кодексу».

Організаторами заходу стали група компаній «МЕДІА-ПРО», яка є видавцем журналу «КАДРОВИК.UA», та Громадська організація «Всеукраїнська асоціація кадровиків».

Модератор саміту та один зі спікерів — президент Всеукраїнської асоціації кадровиків та шеф-редактор кадрового напряму групи компаній «МЕДІА-ПРО» та журналу «КАДРОВИК.UA» Вікторія Ліпчанська.

Подібний формат заходу для організаторів не є новим. Традиція наприкінці року збирати професійну спільноту кадровиків була започаткована ще у 2011 році. У 2019 році ця подія для кадровиків, менеджерів з управління персоналом, юристів проводиться вп’яте.

Цього року місцем проведення заходу був обраний готель «Братислава» у м. Києві. Готель уже вбраний до різдвяних і новорічних свят, чим підтримує чудову передсвяткову атмосферу.

За традицією після відкриття заходу виступали представники влади. Першою до виступу була запрошена головний спеціаліст відділу з питань державного нагляду та контролю за дотриманням законодавства про працю департаменту з питань праці Держпраці України Тетяна Ларіна з темою доповіді «Межі відповідальності роботодавців та працівників перед державою: на що розраховувати у 2020 році».

Як завжди, після виступу в учасників заходу накопичилось багато запитань. Найактуальніші: які розміри штрафних санкцій, що таке недопуск, чи буде вважатися недопуском той факт, що інспектор не знайде фактичної адреси об’єкта відвідування.

Не менш цікавими були виступи Інни Бондіні, начальника Управління надання послуг населенню Департаменту реалізації політики зайнятості, та Євгенії Підлісної, начальника відділу надання послуг роботодавцям Управління надання послуг роботодавцям та реалізації активних програм зайнятості Департаменту реалізації політики зайнятості, які розповіли про проекти «Спеціалізований кар’єрний радник» та «Консультант роботодавця». Головним питання від учасників саміту була вартість послуг, які надаються державними центрами зайнятості, а головною тезою запрошених гостей стало те, що центри зайнятості є державними установами, які на сьогодні стають відкритішими і ставлять собі за мету бути надійними помічними як особам, які шукають роботу, так і роботодавцям, які мріють задовольнити свої кадрові потреби і надають послуги абсолютно безкоштовно.

Багато вже говорено про суцільний перехід на письмову форму трудового договору для всіх роботодавців України. Кадровики зазвичай таку перспективу сприймають виключно як додаткову та зайву роботу. У доцільності письмового трудового договору учасників саміту намагалися переконати спікер Наталія Лукьянчук, cтарший фахівець з кадрового адміністрування ТОВ «Метро Кеш енд Кері Україна», яка розповіла про права роботодавців та працівників кріз призму трудового договору, а також Ганна Лисенко, адвокат, партнер адвокатського об’єднання «Адвокатська сім’я Лисенко», заступник голови Комітету Асоціації адвокатів України господарського права та процесу, яка розповіла про використання письмового трудового договору в суді як на користь працівника, так і на користь роботодавця.

Мабуть, найочікуванішим виступом став виступ Зої Васильової, члена авторського колективу проекту Трудового кодексу, яка має значний досвід законотворчої роботи в апараті Верховної Ради України, є експертом редакції журналу «КАДРОВИК.UA» та Всеукраїнської асоціації кадровиків. Зоя Миколаївна не тільки проаналізувала оприлюднені проекти Трудових кодексів України (реєстраційні номери 2410 та 2410-1), а й відкрила завісу, до чого кадровикам слід готуватися, коли у нас з’явиться новітнє законодавство про працю.

На саміті було озвучено багато тез проекту, на який чекає вся Україна, але головною все ж таки можна виділити тезу «Письмовому трудовому договору бути»! Отже, вже пора розпочинати готуватися до таких змін, оскільки роботи буде чи мало. Звісно, говорилося й про інші новели новітнього законодавства, такі як відпустки, звільнення та права працівників і роботодавців.

Вікторія Ліпчанська, шеф-редактор кадрового напрямку групи компаній «МЕДІА-ПРО» та журналу «КАДРОВИК.UA», говорила про підготовку до диджиталізації кадрових процесів, а саме про проект щодо скасування паперових трудових книжок та заміну їх електронним реєстром. Проект наразі схвалений Урядом України, але у Верховній раді ще не зареєстрований. Також обговорювали проект Закону про внесення змін до деяких законів України (реєстраційний № 2260), який Верховна Рада України прийняла 6 грудня 2019 року.

Одним з видів підготовки до цифровізації кадрових проектів можна вважати виступ партнера нашого заходу Юлії Олейнікової, керівника напряму автоматизованої системи «А5 персонал», яка представила продукт для комплексної автоматизації процесів управління персоналом.

В’ячеслав Коломійчук, юрист, помічник адвоката Адвокатського бюро «Штокалов та Партнери», знов таки крізь призму суцільного переходу до онлайн-простору багатьох бізнес-процесів, розповів про захист персональних даних. Крім офіційних виступів спікерів було неформальне спілкування, фото, приватні запитання з професійної сфери, а також посмішки та обійми. У такий спосіб ми з нашими учасниками зустрічаємося не перший раз і з багатьма є вже добрими друзями. Тож залишається побажати, щоб наша дружна кадрова спільнота тільки збільшувалася як за рахунок нових учасників, так і за рахунок нашого професіоналізму.

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...