...
Реєструйся

Надміру витрачені кошти у відрядженні: що до них відноситься?


ДПС у Харківській області повідомляє, що надміру витраченими у відрядженні коштами є кошти, отримані платником податку на відрядження чи під звіт, не повернені в установлений підпунктом 170.9.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) строк.

Оподаткуванню підлягають суми, видані платнику податку:

• на відрядження — у сумі, що перевищує суму витрат, розраховану згідно з пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ;

• на виконання у відрядженні окремих цивільно-правових дій від імені й за рахунок особи, що їх видала, — у сумі, що перевищує суму фактичних витрат на виконання таких дій (пп. «б» пп. 170.9.1 ПКУ).

Отже, надміру витраченими кошти стають:

• коли їх не повернули в установлений строк, наприклад, не подано авансовий звіт у строки, установлені ПКУ;

• якщо кошти перевищують суми дозволених підпунктом 170.9.1 ПКУ витрат на відрядження (чи суми фактичних витрат на виконання цивільно-правових дій).

Надміру витраченими коштами також є суми, витрати яких у відрядженні не підтверджені відповідними розрахунковими документами. Тобто за відсутності розрахункових документів, що підтверджують понесені витрати, такі кошти підлягають поверненню, а якщо їх не повернули в установлений строк — вони набувають статусу надміру витрачених коштів.

До категорії надміру витрачених коштів потраплять і підтверджені документально витрати у відрядженні, якщо немає жодного підтвердження зв’язку понесених витрат у відрядженні з господарською діяльністю підприємства (пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ).

Матеріали до теми


Щодо оплати праці працівника за час службового відрядження: порядок розрахунку та обчислення
Відповідно до статті 121 Кодексу законів про працю України працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу ...
Відрядження та «лікарняний»
СИТУАЦІЯ Працівник 12 травня 2023 року, у день повернення з відрядження (тобто в останній день відрядження), відкриває «лікарняний» на термін ...
Який розмір добових враховується при визначенні об’єкту оподаткування ПДФО, якщо відряджений працівник протягом доби перебувала як на території України так і за її межами?
Відповідно до підпункту 165.1.11 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами ...
Про дозвіл ДПСУ на перебування у прикордонній смузі: що слід врахувати під час планування відряджень і виконання робіт
Уряд вніс зміни до Положення про прикордонний режим, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 року № 1147 ...