...
Реєструйся

Капелани зможуть офіційно працювати в українських лікарнях


В умовах повномасштабної війни в Україні надзвичайно важливо запровадити цілісний підхід до надання медичної допомоги, який враховує як фізичні, так і психосоціальні аспекти кожного пацієнта.

У багатьох провідних країнах світу посада капелана прирівняна до посади лікаря та психолога, і він є повноправним членом мультидисциплінарної команди лікарняного закладу.

До Національного класифікатора медичних інтервенцій НК 026:2021 включено такий вид втручання з підтримки пацієнтів, як духовна опіка, що, зокрема, є невіддільною складовою паліативної допомоги відповідно до Порядку надання паліативної допомоги, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 4 червня 2020 року № 1308.

У всьому світі духовну опіку традиційно здійснюють капелани — професіонали з вищою богословською освітою, які пройшли післядипломну клінічну підготовку й уповноважені здійснювати капеланську діяльність у закладах охорони здоров’я.

Капеланська опіка поширюється не лише на пацієнтів, а також на членів їхніх сімей і медичних працівників й інший лікарняний персонал. При цьому капеланські служби формуються з обов’язковим дотриманням принципу міжконфесійності, а капеланські послуги пропонують лише на добровільній основі.

Торік професію «капелан в охороні здоров’я» було внесено до Класифікатора професій ДК 003:2010.

Також наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30 вересня 2022 року № 1782 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28 жовтня 2002 року № 385» посаду «капелан в охороні здоров’я» було включено до розділу «Професіонали з вищою немедичною освітою з психологічної допомоги та духовної опіки у сфері охорони здоров’я» Переліку посад професіоналів із вищою немедичною освітою.

Наказом визначено вимоги до спеціальності й спеціалізації капеланів. Передбачено, що до роботи на посаді «капелан в охороні здоров’я» допускаються особи, які здобули вищу освіту не нижче ніж перший (бакалаврський) рівень за спеціальністю «Богослов’я» або вищу духовну освіту еквівалентного рівня, з умовою до 1 січня 2026 року пройти спеціалізацію за фахом «Клінічне душпастирство».

24 жовтня в окремих закладах охорони здоров’я, зокрема Франківщини, Київщини й Львівщини, капеланів офіційно прийнято на роботу.

Наразі МОЗ розробило кваліфікаційну характеристику професії «капелан в охороні здоров’я» для включення до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників галузі охорони здоров’я (Випуск 78), а також опрацьовує проєкт Положення про капеланську діяльність у сфері охорони здоров’я.

Крім того, паралельно за участі Громадської ради при МОЗ України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій та Асоціації капеланів в охороні здоров’я України опрацьовуються вимоги до клінічної підготовки капеланів відповідно до найкращих міжнародних стандартів.

Вигідна ціна! Замовляйте WORKBOOK «Класифікатор професій: обираємо назви посад без помилок».

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...
Обов’язок з ведення військового обліку: на кого покладають
Відповідно до пункту 8 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від ...