...
Реєструйся

Коли не можна звільнити осіб з інвалідністю


Роботодавцям потрібно пам’ятати, що:

  • під час прийняття на роботу працівника з інвалідністю не встановлюється випробовувальний термін;
  • інвалідність є поважною причиною для розірвання трудового договору, укладеного на визначений строк;
  • відмова в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою власника або уповноваженого ним органу, переведення працівника з інвалідністю на іншу роботу без його згоди з мотивів інвалідності не допускається, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан працівника з інвалідністю перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю і безпеці праці інших осіб або продовження трудової діяльності чи зміна її характеру та обсягу загрожує погіршенням здоров’я осіб з інвалідністю;
  • в разі скорочення чисельності або штату переважне право залишатися на роботі за рівних умовах продуктивності праці та кваліфікації надається інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Вебінар «Призупинення дії трудових договорів: як треба і не треба робити»
Формат: запис • Дата проведення: 4 листопада 2022 року

Працівники, які отримали на підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання, мають переважне право на залишення на роботі при скороченні штату або чисельності працівників, якщо за кваліфікацією та продуктивністю праці вони не поступаються іншим працівникам.

Однак законодавство не забороняє звільняти з роботи працівників з інвалідністю з причин не пов’язаних з інвалідністю – прогул, порушення трудової дисципліни тощо.

Від редакції «КАДРОВИК.UA»

Звертаємо увагу, що, згідно з частиною другою статті 2 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», під час укладення трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

Отже, під час прийняття на роботу працівника з інвалідністю в період дії воєнного стану, йому може бути встановлений випробувальний термін. І як результат, у разі якщо такий працівник не пройшов випробувальний термін, роботодавець може звільнити його за своєю ініціативою згідно з пунктом 11 статті 40 Кодексу законів про працю України (встановлення невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі протягом строку випробування).

 

Читайте також:

Джерело: Центральне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Підстави звільнення працівників. Частина 1. Спецвипуск №1′ 2022

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...