...
Реєструйся

Коли саме йти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами? Відтепер вагітні час відпустки можуть обирати самостійно


Відтепер вагітні жінки за власним бажанням можуть розпочати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше 30 тижня вагітності. Для цього достатньо подати заяву лікареві, який веде вагітність.

Нещодавно Верховною Радою було прийнято Закон України від 13 липня 2023 року № 3238-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами», згідно з яким вагітна жінка має право розпочати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами пізніше. Нині він реалізовуватиметься на практиці відповідно до виданого наказу МОЗ від 18 жовтня 2023 року № 1810 «Про затвердження Змін до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я», який пройшов державну реєстрацію та набрав чинності 10 листопада 2023 року.

Читайте також: Надання відпустки у зв’язку з вагітністю і пологами в разі призупинення дії трудового договору

Як було раніше?

Якщо жінка спостерігалася в лікаря під час вагітності, лікар з початком 30 тижня вагітності формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) за категорією «Вагітність та пологи», і з цієї дати жінка мала йти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

На підставі цього медичного висновку формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця.

Якщо ж жінка бажала продовжити працювати, вона могла це зробити, але при цьому кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно до кількості днів, що вона продовжувала працювати.

Крім того, зменшувався і розмір допомоги по вагітності та пологах, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.

Читайте також: Чи буде надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами жінці, з якою підприємство призупинило дію трудового договору?

Як буде зараз?

Вагітна жінка за власним бажанням зможе після 30 тижня вагітності визначити дату початку відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами. Якщо вона хоче розпочати відпустку з 30 тижня вагітності, їй нічого додатково робити не потрібно — за замовчуванням медичний висновок тимчасової непрацездатності буде сформовано з 30 тижня вагітності.

Але якщо жінка хоче продовжувати працювати і після 30-го тижня — вона під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня вагітності подає заяву лікареві, який веде її вагітність, та зазначає в ній дату, з якої має бути сформований МВТН.

Якщо в неї пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований з дати пологів. Такий процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. Що, своєю чергою, не призводитиме до зменшення розміру допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами.

Роз’яснення експерта: Новий порядок надання відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами

Нагадуємо, що стандартний строк МВТН становить 126 календарних днів, але для жінок, в яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів.

Від редакції «КАДРОВИК.UA»

Звертаємо увагу, що, окрім бажання вагітної жінки розпочати відпустку у зв’язку з вагітністю на пологами пізніше, у неї не має бути медичних протипоказань для продовження роботи.

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: МОЗ

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...