...
Реєструйся

Компенсація за невикористану відпустку в разі відсутності розрахункового періоду


СИТУАЦІЯ

Звільнено працівника, у якого немає розрахункового періоду. Як виплатити компенсації за невикористані відпустки?

 

КОМЕНТАР

Час перебування працівника у відпустці без збереження зарплати має бути виключений із розрахункового періоду при обчисленні середньої зарплати.

У разі якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середню заробітну плату обчислюють відповідно до абзаців 3 – 5 пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок № 100).

Читайте також: Для виплати компенсації за невикористану відпустку мобілізований працівник може подати заяву

Абзацом 3 пункту 4 Порядку № 100 встановлено, що якщо в розрахунковому періоді у працівника не було зарплати, розрахунки проводять з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

 

Відповідно до абзацу 5 пункту 4 Порядку № 100, якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюють з огляду на посадовий оклад чи мінімальну зарплату, то її нарахування здійснюють шляхом множення посадового окладу чи мінімальної зарплати на кількість місяців розрахункового періоду.

Читайте також: Щодо порядку обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки

Отже, звільняючи працівника, у якого відсутній розрахунковий період, розрахунок середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 року, слід здійснювати виходячи з встановленого на час розрахунку, зокрема, на дату звільнення, посадового окладу, в розрахунковому періоді з 01 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року.

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...