...
Реєструйся

Компенсація за невикористану відпустку в разі відсутності розрахункового періоду


СИТУАЦІЯ

Звільнено працівника, у якого немає розрахункового періоду. Як виплатити компенсації за невикористані відпустки?

 

КОМЕНТАР

Час перебування працівника у відпустці без збереження зарплати має бути виключений із розрахункового періоду при обчисленні середньої зарплати.

У разі якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середню заробітну плату обчислюють відповідно до абзаців 3 – 5 пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок № 100).

Читайте також: Для виплати компенсації за невикористану відпустку мобілізований працівник може подати заяву

Абзацом 3 пункту 4 Порядку № 100 встановлено, що якщо в розрахунковому періоді у працівника не було зарплати, розрахунки проводять з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

 

Відповідно до абзацу 5 пункту 4 Порядку № 100, якщо розрахунок середньої заробітної плати обчислюють з огляду на посадовий оклад чи мінімальну зарплату, то її нарахування здійснюють шляхом множення посадового окладу чи мінімальної зарплати на кількість місяців розрахункового періоду.

Читайте також: Щодо порядку обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки

Отже, звільняючи працівника, у якого відсутній розрахунковий період, розрахунок середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки, на які працівник набув право до 31 грудня 2023 року, слід здійснювати виходячи з встановленого на час розрахунку, зокрема, на дату звільнення, посадового окладу, в розрахунковому періоді з 01 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року.

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Матеріали до теми


Компенсація за невикористану щорічну відпустку за час проходження служби у лавах ЗСУ
ЗАПИТАННЯ Чи може працівник, який повернувся на основне місце роботи після демобілізації, отримати компенсацію за невикористану щорічну відпустку за час ...
Коли і як жінка може працювати під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку
СИТУАЦІЯ До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся роботодавець з таким питанням: працівниця підприємства пані Олена ...
Кейс для кадровика. Чи можна заборонити працівнику бути фізичною особою — підприємцем?
СИТУАЦІЯ Керівник наполягає включити до колективного договору пункт, що працівники підприємства не можуть бути ФОП. Чи правомірна така вимога? Чи ...