...
Реєструйся

Конституційне право на достроковий вихід на пенсію повернуто


22 травня 2018 року Конституційний Суд України ухвалив рішення № 5-р/2018 у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) пункту 12 розділу І Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76-VIII (далі — Рішення № 5-р/2018), яке стосується основних засад соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні.

Зокрема, на підставі Рішення № 5-р/2018 до Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16 грудня 1993 року № 3721-ХІІ (далі — Закон № 3721) «повернуто» статтю 21, яка гарантувала особам передпенсійного віку, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу (далі — роботодавець) у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ, організацій (далі — підприємство), скороченням чисельності або штату працівників, а також виявленою невідповідністю працівника обійманій посаді за станом здоров’я, право на достроковий вихід на пенсію за півтора року до встановленого законодавством строку, якщо вони мали потрібний страховий стаж, зокрема на пільгових умовах.

Отже, з 22 травня 2018 року громадяни мають право на достроковий вихід на пенсію за таких умов…

Дізнаєтеся детальніше зі статті Лариси Сидорової, юриста, експерта із цивільного права, що буде опубліковано у журналі «КАДРОВИК.UA», № 10, 2018.

Придбати видання Архів журналу

Матеріали до теми


Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може його «докупити»
Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може укласти договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного ...