...
Реєструйся

Зміст журналу «Кадрова практика» № 12, 2013


Хочеш знати, які в тебе думки?
Поглянь на свій результат!

Наприкінці року ми всі, навіть мимоволі, підбиваємо підсумки досягнень чи то в роботі, чи в особистому житті. Прийнято залишати у старому році всі негаразди й прикрощі, а в новий — брати лише приємні спогади й плани на майбутнє. Тож налаштовуйтеся позитивно і пам’ятайте, що від цього залежить значна частина ваших майбутніх успіхів.

Сподіваємося, що рік співпраці з нашим журналом не минув для вас даремно. У новому році ви матимете можливість продовжити спілкування з нашими авторами й отримати відповіді на актуальні запитання.

А в цьому номері журналу ми пропонуємо вам статтю «Графік відпусток. Складання, внесення змін, застосування». Автор підкреслює важливість цієї теми та актуальність саме наприкінці року й нагадує, що час планувати майбутній відпочинок.

У статті «Приймаємо працівника на роботу: видання наказу та внесення запису у трудову книжку» автор розглядає майже всі підстави прийняття на роботу, тому можна стверджувати, що стаття буде корисною як початківцям, так і досвідченим працівникам кадрової служби.

Шановні читачі, ми завжди відкриті для спілкування і налаштовані на діалог із вами, адже ваші пропозиції важливі для нас.

Чекаємо на ваші запитання, які ви можете надіслати електронною поштою: kadr_praktyka@mediapro.com.ua.

Звертаємо увагу, що триває передплата на унікальний щомісячний журнал кадрових рішень «Кадрова практика» на 2014 рік. Зручніше це робити через редакцію, адже у нас найнижча ціна.

Вітаємо вас і ваші родини з Новим роком і Різдвяними святами.

Мороз малює сріблом на вікні казкові квіти.
Крокує Новий рік і наближається Різдво!
Нехай в оселі вашій, теплом сердець зігрітій,
Панують щастя, радість і добро!

З глибокою повагою Редакція журналу

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ПРАВО

Бойко Микола
Звільнення у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників. Крок за кроком (Продовження)

 

Консультації про заплановані вивільнення із первинною профспілковою організацією проведено, наказ про внесення змін до штатного розпису оформлено, конкретних працівників, які будуть звільнені, визначено. У який спосіб і в який термін повідомити їх про наступне вивільнення? Чи можна запропонувати нижчеоплачувану роботу? На яких підставах можна звільнити працівника до закінчення двомісячного строку попередження?

 

Рожнов Віктор
Графік відпусток. Складання, затвердження, внесення змін, застосування

 

Планування відпочину, зокрема щорічних відпусток, є такою ж важливою складовою нормального функціонування будь-якого підприємства. Порядок надання відпусток для працівників визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку та графіком. На практиці часто виникають запитання, хто має складати і затверджувати графік відпусток, чи треба зазначати в ньому конкретну дату відпустки, у яких випадках роботодавець може ініціювати внесення змін до графіка, чи зобов’язаний роботодавець повідомити працівника про дату початку відпустки. Як їх вирішити? Розглянемо, як скласти та застосувати графік відпусток.

 

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ ДЛЯ HR

Носіков Олександр
Професіограма:

 

Професіограми «Автоматник» і «Авторемонтник» містять короткий опис цих професій; зміст роботи працівників; перелік необхідних знань, котрі мають опанувати робітники зазначених професій, і умінь, необхідних для їх роботи. Крім того, у професіограмах наводяться професійно важливі особистісні якості, умови праці, кваліфікаційні вимоги, затребуваність робітників цих професій на ринку праці та рівень їх заробітної плати. Також автор зазначає коди цих професій за Національними класифікаторами України: «Класифікатором професій» і «Класифікацією видів економічної діяльності».

 

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Кравцов Сергій
Посадова і робоча інструкції: структура та відмінності (Закінчення)

 

Інструкції можуть бути посадовими та робочими. Вони мають спільні риси щодо їх розроблення та затвердження, але водночас вони відрізняться не тільки за змістом, а і за структурою. Пропонуємо основні аспекти складання робочих інструкцій. У статті наводяться структури та загальні вимоги до робочої інструкцій, а також зразок посадової робочої інструкції оператора заправних станцій 4-го розряду заправної станції.

 

Губар Олена
Приймаємо працівника на роботу: видання наказу та внесення запису у трудову книжку

 

Прийняття на роботу на підприємство здійснюється шляхом укладання угоди між власником і особою, яка влаштовується на роботу. Серед обов’язкових документів, які подаються при працевлаштуванні:

  • трудова книжка (без трудової книжки приймаються особи, які працевлаштовуються вперше або за сумісництвом);
  • паспорт або інший документ, який посвідчує особу;
  • довідка про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію) тощо.

Зарахування на роботу оформлюється наказом, після чого вноситься запис у трудову книжку працівника. У статті наведено зразки формулювань розпорядчих частин наказів і відповідних записів у трудових книжках працівників, зокрема про:

  • прийняття на роботу з повною матеріальною відповідальністю;
  • з установленням неповного робочого дня (тижня);
  • з поділом робочого часу на частини;
  • за контрактом;
  • за конкурсом та ін

 

КАДРОВІ РІШЕННЯ У ЗРАЗКАХ

Відкликання працівника зі щорічної відпустки

 

Що може бути приємнішим для працівника, ніж довгоочікувана запланована відпустка? Але буває в діяльності підприємства й таке, коли працівник, який перебуває у відпустці, потрібен на виробництві. Тож як відкликати працівника зі щорічної відпустки, щоб не допустити помилок. Пропонуємо розглянути покрокові дії роботодавця.

 

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Державна податкова інспекція у Печерському районі ГУ Міністерства доходів і зборів України у м. Києві

 

Фахівці Державної податкової інспекції відповідають на запитання читачів про правомірність звільнення від сплати авансового внеску на період відпустки фізичної особи — підприємця, якщо тривалість його відпуски менше календарного місяця; про термін та форму подання до органу доходів і зборів платником єдиного податку заяви щодо періоду щорічної відпустки або періоду хвороби; про можливість виправлення помилки в поданій підприємцем заяві про застосування спрощеної системи оподаткування.

Також у матеріалі міститься роз’яснення щодо повноважень органів доходів і зборів анулювати свідоцтво платника єдиного податку, а також стосовно необхідності платникові єдиного податку реєструвати в цих органах нерухоме майно, що здається в оренду в межах підприємницької діяльності або договори оренди, відповідно до яких майно надається в оренду.

  • Чи звільняється від сплати авансового внеску на період відпустки фізична особа — підприємець — платник єдиного податку першої або другої групи, який не використовує працю найманих осіб, якщо тривалість відпустки не перевищує календарного місяця?
  • Чи має право орган доходів і зборів анулювати свідоцтво платника єдиного податку? Яка відповідальність передбачена у разі надання фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку першої або другої групи послуг, пов’язаних із сільським господарством (у т. ч. не платникові єдиного податку)?
  • Чи потрібно фізичній особі — підприємцю — платникові єдиного податку реєструвати в органі доходів і зборів нерухоме майно, що здається в оренду в межах підприємницької діяльності, або договори оренди, відповідно до яких майно надається в оренду?
  • Яким чином фізична особа — підприємець може виправити помилки в поданій заяві про застосування спрощеної системи оподаткування (неправильно зазначено ставку податку тощо) до отримання свідоцтва платника єдиного податку?
  • У який термін та за якою формою фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку мають подати до органу доходів і зборів інформацію стосовно щорічної відпустки або тимчасової непрацездатності?

 

СУДОВА ПРАКТИКА

Рішення Апеляційного суду міста Києва «Про встановлення факту перебування у трудових відносинах, поновлення на роботі» від 15 жовтня 2013 року

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

 

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо зарахування у квоту для працевлаштування одного з батьків, який має на утриманні дитину віком до 6 років» від 29 серпня 2013 року № 682/021/106-13

Лист Міністерства соціальної політики України «Про оплату праці» від 3 вересня 2013 року № 961/13/8413

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо виплати матеріальної допомоги для оздоровлення» від 11 вересня 2013 року № 10212/0/14-13/13

Лист Міністерства соціальної політики України «Про доплату за ведення військового обліку» від 12 вересня 2013 року № 1033/13/84-13

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо припинення трудового договору в порядку переведення» від 25 вересня 2013 року № 175/06/186-13

Лист Міністерства соціальної політики України «Щодо випадків простою» від 4 жовтня 2013 року № 179/06/186-13

Лист Міністерства доходів і зборів України «Щодо відшкодування витрат, понесених працівником на господарські потреби підприємства або у відрядженні» від 1 жовтня 2013 року № 4878/Т/99-99-17-02-01-14 (Витяг)

Лист Міністерства охорони здоров’я України «Про надання роз’яснення щодо оплати праці лікарів — судово-психіатричних експертів» від 4 вересня 2013 року № 10.03.68/2830/27133

Лист Міністерства юстиції України «Стосовно надання роз’яснень деяких норм законодавства України» від 20 вересня 2013 року № 533-0-2-13/6.1 (Витяг)

 

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ