...
Реєструйся

Зміст журналу «Кадрова практика» № 3, 2014


Люди рідко досягають успіху, якщо займаються тим, що не приносить їм задоволення.
— Д. Карнегі

Навряд чи у дитинстві ви мріяли стати працівником кадрової служби. Можливо, навіть і не здогадувалися про існування такої професії. Кожен приходить у професію своїм шляхом. Ми, зі свого боку, намагаємося давати професійні знання, котрі стануть основою вашої професії.

Пропонуємо ознайомитися з публікацією «Відшкодування шкоди, заподіяної працівником у нетверезому стані», яка буде корисною не лише працівникам кадрової служби, а й бухгалтерам та роботодавцям, бо питання відшкодування шкоди на підприємствах завжди актуальні.

У рубриці «Персональний консультант» ви отримаєте відповіді на запитання, що стосуються проведення перевірок підприємств податковою інспекцією.

Ми завжди відкриті для спілкування і налаштовані на діалог із читачами на сторінках журналу, тож надсилайте запитан¬ня і пропозиції щодо вирішення складних ситуацій, які трапляються у вашій роботі, електронною поштою: kadr_praktyka@mediapro.com.ua.

Нагадуємо, що передплата на унікальний щомісячний журнал кадрових рішень «Кадрова практика» на 2014 рік триває. Зручніше це робити через редакцію, адже у нас найнижча ціна.

З глибокою повагою Редакція журналу

ОГЛЯД ЗАКОНОДАВСТВА

ТРУДОВЕ ПРАВО

Бойко Микола
Відшкодування шкоди, заподіяної працівником у нетверезому стані

Працівник, перебуваючи на роботі у нетверезому стані, пошкодив майно роботодавця. Відповідно до пункту 4 статті 134 КЗпП України за вказану шкоду передбачено повну матеріальну відповідальність. У статті розглянуто підстави притягнення до матеріальної відповідальності та запропоновано покрокові дії щодо відшкодування шкоди роботодавцеві.

Яковлєва Оксана
Правильно заповнюємо і подаємо декларацію про доходи

Відповідно до статті 12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» запроваджено обов’язковий фінансовий контроль для суб’єктів відповідальності за корупційні правопорушення, суть якого полягає в перевірці декларацій. Розглянемо докладніше, як має здійснюватися декларування майна, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру декларантами та яку відповідальність передбачено за неподання або несвоєчасне подання декларацій.

ШКОЛА КАДРОВИКА І БУХГАЛТЕРА

Дмитренко Євген
Відрядження за кордон

Працівника направляють у відрядження за кордон. Службовим відрядженням за кордон вважається поїздка працівника за розпорядженням (наказом) керівника підприємства на певний строк до іноземної держави для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи.
Як оформити технічне завдання на відрядження? Чи можна видати аванс на відрядження у гривнях? Які витрати відшкодовують працівникові за час перебування у відрядженні?

ПРОФОРІЄНТАЦІЯ ДЛЯ HR

Носіков Олександр

  • Професіограма «Антрополог»
  • Професіограма «Аташе»

У статті наводяться професіограми «Антрополог» і «Аташе». Вони містять короткий опис цих професій, зміст роботи, вимоги, що висуваються до знань працівників, які працюватимуть на цих посадах. Певну увагу спрямовано на особисті якості, які мають бути в антрополога й аташе, умови їх праці, кваліфікаційні вимоги до професій, затребуваність на ринку праці, рівень заробітної плати. Крім того, дається інформація щодо кодування цих професій за національними класифікаторами України: Класифікатором професій і Класифікацією видів економічної діяльності. Також наводяться споріднені їм професії.

ЗРАЗКОВЕ ДІЛОВОДСТВО

Загорецька Олена
Строки зберігання документів, що стосуються кадрових питань

Строки зберігання різних видів документів, зміст яких стосується трудових відносин, роботи з кадрами та громадянами, а також інших кадрових та соціальних питань, що вирішуються у процесі управлінської діяльності переважної більшості установ, підприємств і організацій — це та інформація, якою кадровик повинен володіти досконало.
У статті підібрано документи, які безпосередньо стосуються роботи служби персоналу, і надано роз’яснення щодо строків їх зберігання.

КАДРОВІ РІШЕННЯ У ЗРАЗКАХ

Оформлення кадрових документів у разі смерті працівника

Інколи виникає питання, як припинити трудовий договір з працівником, який помер. Оскільки подібні ситуації відбуваються нечасто, але виникають раптово, роботодавець губиться в здогадах і не знає, як правильно оформити всі потрібні документи, як правильно табелювати такого працівника, яким чином внести запис до трудової книжки і кому її видати.
Пропонуємо розглянути покрокові дії кадрової служби при припиненні трудового договору у разі смерті працівника.

ПЕРСОНАЛЬНИЙ КОНСУЛЬТАНТ

Державна податкова інспекція у Печерському районі ГУ Міністерства доходів і зборів України у м. Києві

  • Як часто органи контролю можуть проводити перевірки підприємства?
  • Який документ є підставою для перевірки?
  • Яка тривалість виїзних (невиїзних) планових та позапланових перевірок?

Фахівці податкової інспекції відповідають на запитання читачів про періодичність перевірок підприємств органами контролю; наводять перелік документів, які є підставою для перевірок, і строки проведення виїзних (невиїзних) планових та позапланових перевірок. Відповіді містять посилання на статті Податкового кодексу України.

СУДОВА ПРАКТИКА

Ухвала Вищого адміністративного суду України «Про скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу» від 26 листопада 2013 року № К/9991/47115/12

АКТУАЛЬНІ НОРМАТИВНІ АКТИ

Наказ Міністерства доходів і зборів України «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку оформлення документів у ході проведення документальних перевірок дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи, а також реалізації їх матеріалів» від 16 січня 2014 року № 23

ПЕРЕВІР СЕБЕ. ТЕСТИ

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОПЕРЕВІРКИ