...
Реєструйся

Лікарняні зможуть видавати всі заклади охорони здоров’я та лікарі-приватники


Законопроект розроблено Міністерством охорони здоров’я.

На сайті Міністерства охорони здоров’я опублікований для обговорення законопроект про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я.

Статтю 41 Основ пропонується доповнити нормою про те, що МОЗ визначає порядок забезпечення бланками листка непрацездатності закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності та лікарів, які здійснюють господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи — підприємці.

Згідно з чинним законодавством (наказ МОЗ від 13.11.2001 року № 455), лікарі приватних закладів охорони здоров’я, приватні лікарі (ФОП) не мають права видачі листків непрацездатності.

Нагадаємо, нещодавно Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі заявляв, що «підписав папірець, який дозволить приватним клінікам і лікарям відпускати людей на лікарняний» (але офіційної інформації про підписання, як і самого тексту документа поки немає). Експерти прогнозують, що таке рішення здешевить вартість «липових» листків непрацездатності. Втім, у МОЗ розуміють, що боротися з нелегальним ринком лікарняних складно. Міністр запевнив : в майбутньому лікарняні взагалі скасують.

За матеріалами Юрліги