...
Реєструйся

Медпрацівники не зобов’язані надавати копії ліцензії для призначення пільгової пенсії


Законом України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, зокрема, що працівники охорони здоров’я при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років незалежно від віку, мають право на пенсію за вислугу років. Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній затверджений постановою Кабміну від 12.08.1993 № 637.

Перелік документів, що додаються до заяви про призначення пенсії, визначено Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Фахівці Держпідприємництва зазначили, що Законом України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» встановлено, що ліцензія – документ державного зразка, який засвідчує право ліцензіата на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку у разі його встановлення Кабміном за умови виконання ліцензійних умов. Законами України ліцензії та їх копії не віднесено ні до документів, що підтверджують наявний трудовий стаж, ні до документів, що підтверджують виконання певної роботи.

Також, не передбачено обов’язку працівника при оформленні пенсії підтверджувати право суб’єкта господарювання, у якого він працював, на провадження певних видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Таким чином, у Держпідприємництві підкреслили, що нормативними актами не передбачено надання копії ліцензії для призначення пенсії за вислугу років, а Пенсійним фондом України надано відповідні роз’яснення з порушеного питання підвідомчим органам. Зокрема, на звернення Держпідприємництва України, Міністерство соціальної політики України надало роз’яснення стосовно необхідності надання копій ліцензій органам Пенсійного фонду для підтвердження права на пенсію за вислугу років фармацевтичних працівників.

Держпідприємництва