...
Реєструйся

Що допомагає адаптуватися до роботи після відпустки?


З одного боку, половина офісних працівників стверджує: після відпустки працюється краще, підвищується ефективність загалом (34%), стає легше вирішувати творчі завдання (12%). У той же час кожен другий не помітив такого благодійного впливу. 36% респондентів заявили: відпустка ніяк не впливає на їхню продуктивність, а 16% відзначили, що працювати після відпустки складніше, виникають проблеми з концентрацією уваги. Найбільш позитивний вплив відпустка має на людей середнього віку: саме серед цієї групи найвищий відсоток тих, в кого суттєво збільшується продуктивність роботи (39%).

Проте навіть якщо відпустка вдалася, і на роботу повертаються, як на свято, все ж відразу включитися в роботу вдається тільки 13% респондентів. Для більшості просто необхідний невеликий адаптаційний період (про це сказали 36% опитаних). Для третини респондентів складнощі адаптації залежать від того, якою була відпустка і яка ситуація на роботі. А ось для 16% респондентів повернення на робоче місце — справжнє випробування.

Жінкам, як правило, складніше включитися в роботу, ніж чоловікам. Так, про те, що вони відчувають складнощі після відпустки, сказали 18% жінок і тільки 13% чоловіків, а ось легко включитися в робочий процес вдається, навпаки, 18% чоловіків і тільки 11% жінок.

Найкраще адаптуватися до роботи допомагає, з одного боку, полегшений графік і помірні навантаження, а з іншого – нові та цікаві задачі. Саме ці два фактори більше за все допомагають швидко включитися в роботу. Також може бути корисно поспілкуватися зі співробітниками, дізнатися свіжі новини, подумати про майбутню зарплату, та й просто почати працювати. А ось розмова з керівництвом або повне робоче навантаження допоможуть дуже небагатьом.

Як швидко включитися в роботу? Наприклад, виходити на роботу не в понеділок, а в четвер чи п’ятницю, а додому із поїздки повертатися за 2-3 дні до завершення відпустки.

Щодо того, чи варто починати роботу до виходу з відпустки, думки розійшлися — хтось починає потрошку розгрібати справи за 2-3 дні до виходу, деякі контролюють, чи не трапляється завалів ще під час відпустки, але для більшості все ж комфортно зайнятися роботою не раніше першого робочого дня.

У будь-якому випадку, після виходу на роботу більшість опитаних радять день-два працювати в помірному темпі, поділитися з колегами враженнями від відпустки, скласти план робіт. Допомагає також «розуміння того, що нові задачі варто розв’язувати у високому темпі й не накопичувати їх, адже скоро з’являться нові».

hh.ua