...
Реєструйся

Медичні огляди працівників зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, або таких, де є потреба у професійному доборі, та осіб віком до 21 року


Відповідно до ст. 169 КЗпП та ст. 17 Закону України «Про охорону праці» власник або уповноважений ним орган зобов’язаний за свої кошти організувати проведення:

  • попереднього і періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі;
  • щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року.

Так, Головне управління Держпраці у Херсонській області нагадує що до 1 грудня 2018 року роботодавці, які мають працівників зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, роботах де є потреба у професійному доборі та осіб віком до 21 року, згідно наказу МОЗ України № 246 від 21.05.2007 року «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій», надають заяву до Головного управління Держпраці у Херсонській області для складання Акта визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам.

Акт визначення категорій працівників які підлягають медичним оглядам складається фахівцями Головного управління Держпраці у Херсонській області за участю представника первинної профспілкової організації або уповноваженої працівниками особи. Під час визначення категорій осіб які підлягають медичним оглядам обов’язково враховуються результати лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях працівників.

На підставі Акта визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду, роботодавець складає протягом місяця у чотирьох примірниках поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам та узгоджує їх у Головному управлінні Держпраці у Херсонській області.

Звертаємо увагу, працівники транспортних засобів проходять попередні (періодичні) медичні огляди як працівники, зайняті на важких роботах, роботах з шкідливими і небезпечними умовами праці, з урахуванням специфіки діяльності, шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища, окрім тих, які підлягають медичним оглядам відповідно до наказу МОЗ і МВС України від 05.06.2000 р. № 124/345.

Довідково: Роботодавець повинен вчасно заключити/поновити договір з лікувально-профілактичним закладом на проведення періодичних медичних оглядів. При цьому відповідно до п. 2.5 Наказу № 246 роботодавець за власні кошти забезпечує організацію проведення медичного огляду, витрати на поглиблене медичне обстеження працівника з підозрою на професійне захворювання та виробничо зумовлені захворювання та їх медичну реабілітацію, диспансеризацію працівників груп ризику розвитку професійних захворювань.

Крім того, роботодавець зберігає за працівником на період проходження медогляду місце роботи і середній заробіток та за результатами медичного огляду інформує працівника про можливість/неможливість продовжувати роботу.

Позачергові медичні огляди роботодавець організовує за власний кошт та у випадках звернення працівника, якщо він вважає, що погіршення стану його здоров’я з умовами праці або за своєю ініціативою, якщо стан здоров’я працівника не дає змогу йому виконувати трудові обов’язки.

У випадку ухилення працівника від проходження медичного огляду роботодавець зобов’язаний відсторонити працівника від роботи без збереження заробітної плати (ст. 46 КЗпП), а також має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності.

Відділ з питань гігієни праці Головного управління Держпраці у Херсонській області розташовано за адресою: 73026 м. Херсон, вул. Тираспільська, 1, 3 поверх, контактний телефон (0552) 49 08 89.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...