...
Реєструйся

Мінфін: підвищення зарплат освітянам розбалансує місцеві бюджети


Міністерство фінансів України розглянуло листа Профспілки працівників освіти і науки України від 5.09.2018 № 02-5/496 щодо підвищення розмірів посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів освіти і надіслало відповідь.

У листі, зокрема повідомляється, Міністерству освіти і науки разом з Міністерством фінансів за підсумками виконання Державного бюджету України за перше півріччя 2018 року було доручено розглянути питання щодо підвищення з 1 вересня 2018 року на 10 % оплати праці педагогічних та науково-педагогічних працівників закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної, вищої освіти та інших закладів і установ освіти.

У зв’язку із цим Міністерство фінансів України листами від 23.08.2018 № 07010-07-21/22417 та від 27.08.2018 № 07010-07-5/22475 звернулося до обласних, Київської міської державних адміністрацій, міністерств та відомств стосовно надання інформації щодо додаткових видатків, а також можливості та доцільності реалізації пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 № 22 «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників».

За розрахунками обласних, Київської міської державних адміністрацій, міністерств та відомств на підвищення з 1 вересня 2018 року на 10 % оплати праці інших категорій педагогічних та науково-педагогічних працівників необхідно додатково вишукати понад 1,1 млрд. гривень, з них за рахунок місцевих бюджетів – 0,8 млрд. грн, за рахунок державного бюджету – 0.3 млрд. гривень.

За інформацією більшості місцевих органів виконавчої влади в місцевих бюджетах відсутній фінансовий ресурс для забезпечення підвищення заробітної плати педагогічним працівникам. Реалізація пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 № 22 «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» призведе до додаткового фінансового навантаження та розбалансування місцевих бюджетів.

За інформацією міністерств та відомств за рахунок та в межах коштів Державного бюджету України здійснити підвищення заробітної плати педагогічним та науково-педагогічним працівникам не має можливості.

Міністерство фінансів України, з урахуванням інформації з місць, вважає, що прийняття рішення про підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних та науково-педагогічних працівників на 10 % є передчасним.

Джерело: pon.org.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...
Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...
Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...