...
Реєструйся

Міністр Кабміну Дубілет анонсував скасування обов’язкових трудових книжок в Україні


У середу, 9 жовтня, український уряд запускає в роботу законопроект, який скасує обов’язковість трудових книжок. Про це в Facebook повідомив міністр Кабінету Міністрів України Дмитро Дубілет.

За його словами, в разі реалізації реформи українці не будуть зобов’язані при влаштуванні на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати. Дубілет зазначив, що в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані.

Як наслідок громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо тому важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів.

«Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП. Також, сподіваюся, ми встигнемо прикрутити туди і BankID. Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи», — написав Дубілет.

За його словами, для тих, у кого є трудовий стаж до 2000 року, буде передбачена можливість занести цю інформацію в електронний реєстр — самостійно або через роботодавця. Міністр додав, що відмовлятися від трудових книжок буде необов’язково: можна буде все так само просити свого роботодавця робити в ній записи і ставити штампи. Але це буде не обов’язково.

«Я сподіваюся, що ми зможемо прийняти закони, відповідні постанови і запустити всі технічно вже в цьому році. Працюємо над проектом разом з Євгеном Капінус, Віталієм Коблошом. Дмитром Романовичем, Юлією Соколовської, Тимофієм Милованова», — написав Дубілет.

Які плюси та мінуси скасування трудових книжок? Як вирішити проблему підтвердження трудового стажу? Який досвід скасування трудових книжок в інших країнах? На ці та інші питання знайдете відповіді на сторінках нового жовтневого журналу «КАДРОВИК.UA», 10’2019.