...
Реєструйся

Мінсоцполітики пропонує внести зміни до Податкового кодексу для стимулювання зайнятості інвалідів


За ініціативи Мінсоцполітики Уряд рекомендував Мінфіну і Міндоходів та зборів розглянути можливість запровадження нульової ставки оподаткування для підприємств громадських організацій інвалідів з січня 2015 року. Відповідна пропозиція міститься у розпорядженні КМУ «Про сприяння громадським організаціям інвалідів у їх діяльності», схваленому на засіданні Уряду.

Н. Королевська зазначила, що з 2015 року Податковий кодекс передбачає припинення оподаткування за нульовою ставкою ПДВ вартості постачання продукції підприємств громадських організацій інвалідів. У зв’язку з цим було запропоновано і Уряд підтримав необхідність Мінфіну та Міністерству доходів та зборів розглянути можливість подовження пільгового оподаткування для цих підприємств. На цих підприємствах зараз працює понад 22 тис. осіб, і без державної підтримки вони будуть на межі зникнення, оскільки надають робочі місця найбільш неконкурентоспроможним на ринку праці громадянам, що впливає на собівартість продукції.

Крім того, задля підтримки таких підприємств і забезпечення їм постійного замовлення, Уряд рекомендував міністерствам та відомствам, а також державним адміністраціям закуповувати товари, роботи та послуги у підприємств громадських організацій інвалідів за бюджетні кошти, якщо їхня вартість не перевищує інші пропозиції. Міністр також повідомила, що серед інших пропозицій, затверджених Урядом, – вивчення можливості збільшити видатки на забезпечення житлом інвалідів по слуху та зору, а також на утримання соціально-культурних підрозділів і матеріальне заохочення працівників УТОГ та УТОС.

На сьогодні в Україні діють майже 400 підприємств та організацій громадських організацій інвалідів. Податковим кодексом передбачені для таких підприємств пільги з оподаткування:

• податок на додану вартість;
• податок на прибуток;
• плата за землю.