...
Реєструйся

Мінсоцполітики розглянуло нюанси обчислення лікарняних


У випадку, якщо сума оплати праці (з урахуванням оплати відпустки) в місяці розрахункового періоду перевищує максимальну величину місячної заробітної плати, треба здійснити пропорційний розподіл заробітної плати, з якої сплачені страхові внески.

Якщо застрахована особа в розрахунковому періоді частину місяця перебувала у відпустці і сума оплати праці (з урахуванням оплати відпустки) менша максимальної величини (граничної суми) місячної заробітної плати, при обчисленні середньої заробітної плати для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності включаються виплати за відпрацьовані дні без пропорційного розподілу.

Установлену Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування черговість урахування виплат під час визначення максимальної величини бази нарахування ЄСВ, неможливо застосувати для пропорційного розподілу при обчисленні середньоденної заробітної плати для розрахунку допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, оскільки база нарахування ЄСВ є більш широкою і включає виплати, які при розрахунку вищезазначеної допомоги не враховуються (лист від 20.06.2013 р. № 333/18/99-13).