...
Реєструйся

Мінсоцполітики планує унормувати працю за видами економічної діяльності


Міністерство соціальної політики винесло на громадське обговорення рекомендації щодо нормування праці за видами економічної діяльності.

У рекомендаціях зазначається, що норми праці встановлюються на окрему операцію (операційна норма) та взаємозв’язану групу операцій, кінцевий комплекс робіт (укрупнена, комплексна норма). Ступінь диференціації норм визначається типом і масштабом виробництва (наданням послуг), особливостями вироблюваної продукції, формами організації праці тощо.

Укрупнені, комплексні норми встановлюються на планово-облікову (облікову) одиницю продукції (робіт, сфери послуг), як правило, на кінцевий результат (наприклад, вузол, бригадокомплект, технічно відокремлений переділ, обсяг сільськогосподарських робіт, етап або об’єкт будівництва, аналітичний звіт чи інший інтелектуальний матеріал, тощо). Вони застосовуються, як правило, в умовах колективних форм організації праці.

Норми праці мають бути визначені за нормативними матеріалами для нормування праці, затвердженими в централізованому порядку.

До нормативних матеріалів для нормування праці належать: нормативи з питань праці (нормативи часу, у т.ч. мікроелементи, нормативи чисельності, нормативи часу обслуговування, єдині та типові норми часу, виробітку, обслуговування тощо), нормативи режимів роботи устаткування (надання послуг).

За проектом норми праці і тарифікація робіт будуть основою для визначення необхідної чисельності працівників на виконуваний обсяг робіт і рівень їх кваліфікації.

Джерело: ukrainepravo.com

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Сектор психосоціальної підтримки інформує, як керівнику підтримати працівників
Як керівник ти маєш багато можливостей, щоб підтримувати ментальне здоров’я своїх працівників.   П’ять основних порад керівникові Розкажи персоналу про ...
15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...