...
Реєструйся

Невчасно виплатили розрахункові під час звільнення працівника: які ризики для роботодавця


Департамент з питань праці Державної служби України з питань праці у листі від 30 листопада 2023 роки № 4206/2/2.1-23а надав роз’яснення щодо виплати сум звільненому працівникові у разі несвоєчасного остаточного розрахунку з ним під час звільнення.

У листі звернули увагу на те, що за умов невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, визначені статтею 116 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) (за відсутності спору про їх розмір), такий роботодавець повинен виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців. Це прописано у частині першій статті 117 КЗпП.

Читайте також: Виплата заробітної плати й надання довідки про неї

Для таких цілей розрахунок середньої зарплати проводять, спираючись на Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08 лютого 95 року № 100 (далі — Порядок).

Згідно з пунктом 2 Порядку, середню зарплату потрібно обчислювати виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому працівник звільнився.

 

Нараховують виплати шляхом множення середньоденного заробітку на число робочих днів. Отже, роботодавцю порушнику доведеться виплатити працівнику його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (в робочих днях, починаючи з наступного після звільнення дня).

Читайте також: Кейс для кадровика. Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Передплата

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...