...
Реєструйся

«Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика»: відповідь на запитання з добірки


Добірка експрес-консультацій «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика» складається із чотирьох модулів, у яких містяться чіткі й лаконічні відповіді на запитання щодо мобілізованих працівників на підприємстві. Розглянемо одне із цих запитань.

Мобілізований працівник потрапив до лікарні. Відкрито електронний листок непрацездатності. Чи потрібно його оплачувати? Які дії кадровика? Чи треба коригувати причини відсутності в Табелі?

Відповідно до Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного зі страхових випадків. Але відповідно до статті 119 КЗпП працівник звільнений від виконання своїх посадових обов’язків і за ним зберігається середній заробіток на весь період несення служби у зв’язку з мобілізацією.

Таким чином, працівник у зв’язку зі своєю тимчасовою непрацездатністю не втрачає частини заробітку, оскільки за ним на весь період проходження служби зберігається середній заробіток. Що стосується табелювання такого працівника, то воно не змінюється. Працівник табелюється, як і всі мобілізовані та увільнені працівники, позначкою «ІН», оскільки підставою для припинення такого правового стану працівника є наказ про допуск на роботу після взяття на облік в разі звільнення з військової служби, а у випадку настання тимчасової непрацездатності таке звільнення не відбувається.

Більше відповідей на запитання шукайте в добірці. Замовити можна за посиланням.

Матеріали до теми


Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію
Верховна Рада ухвалила в другому читанні «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження ...
Якими будуть нові штрафи за порушення норм про мобілізацію та військовий облік
Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності під час розгляду законопроєкту щодо посилення відповідальності за військові правопорушення виключив кримінальну відповідальність ...