...
Реєструйся

Набрали чинності критерії використання іноземної мови військовослужбовцями


11 лютого набрав чинності наказ Міністерства оборони «Про затвердження Критеріїв використання іноземної мови у службовій діяльності військовослужбовцями Збройних Сил України» № 4 від 8 січня 2014 року.

Критерії обумовлюють фактичне використання іноземної мови військовослужбовцями Збройних Сил України під час виконання службових обов’язків, встановлюють єдиний та системний підхід до оцінки використання іноземної мови за визначений звітний період. Критерії не поширюються на особовий склад військової частини А0515.

Критерії поділяються на безумовні та спеціальні.

Безумовні критерії обумовлюють наявність документів про рівень володіння іноземною мовою, не нижчий стандартизованого мовленнєвого рівня “функціональний” (далі – СМР 2) або рівня мовленнєвої компетенції за мовним стандартом НАТО “СТАНАГ 6001” на підставі складеного іспиту, та перебування військовослужбовця на посаді, яка передбачає знання іноземних мов на рівні, не нижчому СМР 2.

Спеціальні критерії обумовлюють напрями діяльності посадових осіб та визначають фактичне застосування іноземної мови в службовій діяльності. До спеціальних критеріїв відносяться:

  • участь у розробці документів з питань міжнародного співробітництва, їх супроводження, переклад і оформлення;
  • підготовка та участь у проведенні заходів міжнародного співробітництва, у контексті роботи з документами, їх обробки, перекладу та аналізу, безпосереднього спілкування іноземною мовою;
  • листування зі службових питань іноземною мовою;
  • взаємодія в межах компетенції з дипломатичними представництвами іноземних держав в Україні без залучення перекладачів;
  • відрядження за кордон для участі в семінарах, конференціях, нарадах тощо без перекладача;
  • участь у підготовці, забезпеченні проведення, а також безпосередня участь у міжнародних багатонаціональних навчаннях на посадах, які передбачають безпосереднє залучення до планування і проведення навчань у співпраці з представниками держав-учасниць;
  • робота з документами, стандартами та військовою документацією іноземною мовою, їх аналіз, переклад та впровадження;
  • викладання іноземної мови та проведення мовного тестування у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів;
  • направлення військовослужбовців на навчання до військових навчальних закладів іноземних держав, за винятком країн, де мовою навчання є російська.

Про використання особовим складом іноземної мови в службовій діяльності видається наказ командира військової частини. До зазначеного наказу включається військовослужбовець, який підпадає під усі безумовні критерії та один (декілька) спеціальних критеріїв залежно від напряму службової діяльності та особливостей виконання службових обов’язків і фактично використовував іноземну мову у звітному періоді.