...
Реєструйся

Надання статусу УБД: Закон прийнято


12 січня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни, членами сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України окремих категорій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та інших питань» (реєстр. № 7322).

Що він передбачає?

Передбачено можливість надання статусу учасника бойових дій громадянам, які виступили на захист держави в перший місяць неспровокованого воєнного вторгнення, не встигнувши вступити до утворених відповідно до законів України військових об’єднань, формувань чи правоохоронних органів.

Відповідний порядок надання статусу учасника бойових дій має визначити Кабінет Міністрів України у тримісячний строк із дня набрання чинності цим Законом.

Рішення про надання статусу УБД особам, які добровільно забезпечували захист держави, прийматиме Міжвідомча комісія, що діє при Міністерстві у справах ветеранів України.

Окрім цього, новий Закон визначає коло осіб, які стали особами з інвалідністю під час оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави в російсько-українській війні.

Замовте ексклюзивну добірку «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика. Оновлене видання» від редакції журналу «КАДРОВИК.UA».

Джерело: Верховна Рада України

Матеріали до теми


Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...
Комітет ВРУ з питань молоді і спорту рекомендує Раді прийняти за основу проєкт Закону № 11072
Проєктом Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо розміру допомоги при народженні (усиновленні) ...