...
Реєструйся

Надання відпустки при народженні дитини батькові: роз’яснення Держпраці


Відповідно до статті 2 Закон України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504), право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Стаття 4 Закону № 504 містить перелік видів відпусток, серед яких є соціальні відпустки (п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону № 504). Згідно із Законом України від 15 квітня 2021 року № 1401-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» (далі — Закон № 1401), пункт 4 частини першої статті 4 Закону № 504 доповнено абзацом шостим, відповідно до якого, одним із видів соціальної відпустки є відпустка при народженні дитини.

Раніше писали: Відпустка при народженні дитини не може бути перенесена через дію воєнного стану

Крім цього, Закон № 1401 доповнює Закон № 504 статтею 191, відповідно до якої, відпустка при народженні дитини – це одноразова оплачувана відпустка в разі народження дитини тривалістю до 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів), що надається не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

Тривалість відпустки при народженні дитини не може перевищувати 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів. Як зазначено у пункті 4 Порядку надання відпустки при народженні дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 липня 2021 року № 693 (далі – Порядок № 693), відпустка надається одноразово тривалістю, що визначається працівником у письмовій заяві про її надання (але не більш як 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини. Ця відпустка повинна бути використана працівником не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Відповідно до частини першої статті 773 Кодексу законів про працю України, статті 191 Закону № 504, до осіб, які мають право на відпустку, зокрема належать:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, за умови що вони спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Ділити відпустку на частини не можна, як і отримати замість неї грошову компенсацію. Згідно з частиною другою статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури. В інших випадках роботодавець не має правових підстав для відмови у наданні відпустки.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Батько дитини, скориставшись відпусткою при народженні дитини, зобов’язаний надати роботодавцеві копію документа, необхідного для державної реєстрації народження дитини, або свідоцтва про народження дитини протягом 30 календарних днів з дня виходу в таку відпустку.

 

Юрист з кадрових питань і трудового законодавства — online
Унікальна послуга на ринку України!
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Вас може зацікавити:

Джерело: Управління Держпраці

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...