...
Реєструйся

Обов’язкова підготовка осіб, відповідальних за ведення військового обліку


Законодавство вимагає від працівників, відповідальних за ведення військового обліку на підприємстві, проходити навчання. Але наразі питань з цього приводу більше, ніж відповідей

Хто може вести військовий облік

Загальні вимоги про ведення роботодавцем військового обліку працівників установлені пунктом 8 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 (далі — Прядок № 1487). Нагадаємо, що цей документ набрав чинності 05 січня 2023 року. Згідно з ним, організація військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях покладається на відповідних керівників.

Згідно з пунктом 8 Порядку № 1487:

  • організація військового обліку на підприємствах покладається на відповідних керівників;
  • обов’язки з ведення військового обліку на підприємствах покладаються на працівників служби персоналу, служби управління персоналом (далі — служба персоналу).

Відповідальний за ведення військового обліку: як правильно визначити назву посади та встановити кваліфікаційні вимоги — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

У разі відсутності штатної одиниці служби персоналу обов’язки з ведення військового обліку покладаються на особу, яка веде облік працівників у державному органі, органі місцевого самоврядування, на підприємстві, в установи, організації.

Працівники з питань мобілізаційної роботи або мобілізаційних підрозділів (за наявності) безпосередньо організовують роботу з бронювання військовозобов’язаних та контролю за станом ведення військового обліку.

Військовий облік: скільки відповідальних осіб? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Вимоги до підвищення кваліфікації працівників, відповідальних за ведення військового обліку

Важливим є пункт 12 Порядку №1487. Згідно з ним, державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації (тобто і підприємства приватної форми власності) щороку до 1 жовтня визначають потребу в підвищенні кваліфікації цих працівників. Таке підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку, здійснюється не рідше одного разу на п’ять років.

Де пройти навчання з ведення військового обліку

Підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, здійснюється на договірних засадах закладами освіти, що провадять освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників та мають ліцензії на відповідну діяльність за програмами підготовки.

Заклади освіти, що провадять освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників та мають ліцензії на відповідну діяльність, кожні два роки погоджують з Генеральним штабом Збройних Сил програми підготовки.

Саме Генеральний штаб Збройних Сил погоджує програми підготовки персоналу, відповідального за організацію та ведення військового обліку (п. 7 Порядку № 1487).

Інформуємо, що 20 червня 2023 року Генеральний штаб Збройних Сил України погодив програму навчального курсу «Підвищення кваліфікації з військового обліку», яку пропонує проєкт «КАДРОВИК.UA».

Навчання нової групи розпочинається 17 липня 2023 року.

Зареєструватися

На курсі ми навчаємо, зокрема:

  • Організовувати і планувати роботи з військового обліку
  • Готувати й вести необхідний пакет документів щодо військового обліку призовників, військовозобов’язаних, резервістів
  • Готувати звітні документи і взаємодіяти з держорганами (ТЦК, СБУ, СЗР)
  • Контролювати дотримання правил ведення військового обліку

 

Нещодавно Міністерство оборони України проінформувало, що Головним управлінням персоналу Генерального штабу Збройних Сил України погоджено програми підготовки персоналу, відповідального за організацію та ведення військового обліку, в таких навчальних закладах:

  • Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного;
  • Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого;
  • Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана:
  • Університет економіки та права «Крок».

Аудит з питань військового обліку — комплексний аналіз кадрової документації та перевірка її відповідності вимогам законодавства

На що звернути увагу

Певне полегшення приносять норми пункту 12 Порядку №1487, згідно з якими підвищення кваліфікації слід здійснювати не рідше ніж раз на 5 років, а визначення потреби в підвищенні роботодавець повинен визначати щороку до 1 жовтня. Отже, з одного боку, можна посилатися на те, що свого кадровика ви відправите на підвищення кваліфікації у межах 5-річного строку (логічно його обраховувати з дати набрання чинності Порядком № 1487, тобто з 05 січня 2023 року). З іншого боку – будемо сподіватися, що ближче до жовтня з’явиться більш чітке роз’яснення від Генерального штабу Збройних Сил України щодо проходження підвищення кваліфікації.

Зверніть увагу, що, згідно з пунктом 72 Порядку № 1487, державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації (тобто усі юридичні особи незалежно від форми власності) щороку до 01 лютого видають накази (розпорядження) про стан військового обліку за минулий рік та завдання на наступний рік на підставі звітів, результатів вжитих заходів та перевірок стану військового обліку в минулому році відповідно до компетенції.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Формат (розмір): 210×297 мм • Обсяг: 60 с.

У таких наказах (розпорядженнях), зокрема, визначаються завдання щодо підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку. Водночас витяги з таких наказів до Генерального штабу Збройних Сил України щороку до 10 лютого повинні подавати лише державні органи.

Підсумовуючи, можна виснувати, що відповідальним за військовий облік на підприємстві потрібно проходити підвищення кваліфікації принаймні раз на п’ять років, робити це потрібно за програмою, яку погодив Генеральний штаб Збройних Сил України, але відбувається це не безкоштовно, а за оплату. Будемо сподіватися, що уповноважені владні органи не забаряться з більш детальними роз’ясненнями з приводу такого навчання.

 

Іван Гоменюк, юрист

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
Що робити з працівниками, які залишили місце проживання і переїхали в іншу область або за кордон?
Якщо специфіка виконання роботи передбачає можливість її здійснення віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю доцільно прийняти рішення про переведення працівника ...