...
Реєструйся

Надбавка за кваліфікацію водія I класу: зняти чи залишити?


Ситуація

На підприємстві працює водій, якому декілька років тому присвоєно кваліфікацію I класу. Вже другий рік поспіль медична комісія не допускає його до керування транспортними засобами всіх категорій, окрім «B» і «D», хоч у його посвідченні водія відкрито всі категорії. Наказом керівника підприємства цей водій закріплений за адміністрацією і керує тільки легковими автомобілями, але при цьому отримує надбавку за кваліфікацію I класу. Яким чином роботодавець може зняти класність?

Рішення

Відповідно до пункту 2 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 року № 340 (далі — Положення № 340), особи допускаються до керування транспортними засобами за наявності у них національного посвідчення водія України на право керування транспортними засобами (далі — посвідчення водія) відповідної категорії, крім випадків встановлення особам тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами. Посвідчення водія відповідної категорії дійсне протягом 30 років з дати його видачі. Посвідчення водія, що були видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади Союзу Радянських Соціалістичних Республік, можуть бути замінені на посвідчення нового зразка за бажанням їх власника та у випадках, передбачених чинним законодавством.

Пунктом 9 Положення № 340 встановлено, що керування транспортним засобом підтверджується</:

  • для осіб, що працюють водіями, — витягом із трудової книжки або довідкою з місця роботи із зазначенням дати наказу (розпорядження) про призначення особи на посаду, дати, з якої така особа працює водієм, марки закріпленого транспортного засобу і його номерного знака. Витяг із трудової книжки або довідка з місця роботи засвідчується підписом посадової особи підприємства. У разі ліквідації підприємства витяг із трудової книжки засвідчується в установленому порядку;
  • для осіб, які керують власним транспортним засобом, — реєстраційними документами на такий транспортний засіб;
  • для осіб, які керують транспортними засобами, що не є їх власністю, — реєстраційними документами на такий транспортний засіб та документами, що надають право на користування ним, засвідченими в установленому порядку.

Відповідно до наказу Міністерства інфраструктури України «Про затвердження Змін до Випуску № 69 «Автомобільний транспорт» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників» від 6 липня 2012 року № 374 затверджена нова редакція кваліфікаційної характеристики професії водія транспортних засобів за категоріями, у примітках до якої зазначено, що у процесі роботи на підприємстві водію транспортних засобів може бути присвоєно кваліфікацію II чи I класу.

Детальніше про те, хто приймає рішення щодо класності водія, яким чином роботодавець може зняти класність, чи є вікові обмеження на отримання посвідчень водія певних категорій, як зробити обмін посвідчення водія, читайте у статті Віри Орлової, журнал «КАДРОВИК.UA» № 2, 2019.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Профспілка зробила заяву щодо зарплат освітян: подробиці
Профспілка працівників освіти звернулася до Кабінету Міністрів щодо диференціації заробітної плати вчителів, з урахуванням професійної кваліфікації, складності, важливості та відповідальності ...