...
Реєструйся

Надбавка за кваліфікацію водія I класу: зняти чи залишити?


Ситуація

На підприємстві працює водій, якому декілька років тому присвоєно кваліфікацію I класу. Вже другий рік поспіль медична комісія не допускає його до керування транспортними засобами всіх категорій, окрім «B» і «D», хоч у його посвідченні водія відкрито всі категорії. Наказом керівника підприємства цей водій закріплений за адміністрацією і керує тільки легковими автомобілями, але при цьому отримує надбавку за кваліфікацію I класу. Яким чином роботодавець може зняти класність?

Рішення

Відповідно до пункту 2 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 року № 340 (далі — Положення № 340), особи допускаються до керування транспортними засобами за наявності у них національного посвідчення водія України на право керування транспортними засобами (далі — посвідчення водія) відповідної категорії, крім випадків встановлення особам тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами. Посвідчення водія відповідної категорії дійсне протягом 30 років з дати його видачі. Посвідчення водія, що були видані з використанням зразка бланка, затвердженого органом виконавчої влади Союзу Радянських Соціалістичних Республік, можуть бути замінені на посвідчення нового зразка за бажанням їх власника та у випадках, передбачених чинним законодавством.

Пунктом 9 Положення № 340 встановлено, що керування транспортним засобом підтверджується</:

  • для осіб, що працюють водіями, — витягом із трудової книжки або довідкою з місця роботи із зазначенням дати наказу (розпорядження) про призначення особи на посаду, дати, з якої така особа працює водієм, марки закріпленого транспортного засобу і його номерного знака. Витяг із трудової книжки або довідка з місця роботи засвідчується підписом посадової особи підприємства. У разі ліквідації підприємства витяг із трудової книжки засвідчується в установленому порядку;
  • для осіб, які керують власним транспортним засобом, — реєстраційними документами на такий транспортний засіб;
  • для осіб, які керують транспортними засобами, що не є їх власністю, — реєстраційними документами на такий транспортний засіб та документами, що надають право на користування ним, засвідченими в установленому порядку.

Відповідно до наказу Міністерства інфраструктури України «Про затвердження Змін до Випуску № 69 «Автомобільний транспорт» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників» від 6 липня 2012 року № 374 затверджена нова редакція кваліфікаційної характеристики професії водія транспортних засобів за категоріями, у примітках до якої зазначено, що у процесі роботи на підприємстві водію транспортних засобів може бути присвоєно кваліфікацію II чи I класу.

Детальніше про те, хто приймає рішення щодо класності водія, яким чином роботодавець може зняти класність, чи є вікові обмеження на отримання посвідчень водія певних категорій, як зробити обмін посвідчення водія, читайте у статті Віри Орлової, журнал «КАДРОВИК.UA» № 2, 2019.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Право працівника на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги
ЗАПИТАННЯ Чи має працівник право на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги?   ВІДПОВІДЬ Так, має. ...
Чи беруться в розрахунок місяці роботи після призупинення трудового договору під час розрахунку «декретних» виплат?
СИТУАЦІЯ Із працівницею, яка йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, призупинено дію трудового договору. Чи беруться в ...